Начало Анализ Си Ен Ен: Нетаняху е изправен пред дилема – предсрочни избори или...

Си Ен Ен: Нетаняху е изправен пред дилема – предсрочни избори или компромис

1311
Бенямин Натаняху

Израелският премиер Бенямин Натаняху предупреди, че предсрочните избори ще застрашат националната сигурност, предава Си Ен Ен.

Миналата седмица дясната коалиция на Нетаняху се сблъска с едно от най-сериозните предизвикателства от идването на власт преди почти четири години, след като ключов министър подаде оставка и поиска ново правителство.

Кризата се засили в сряда, когато военният министър Авигдор Либерман, който се противопостави на мирното споразумение с Газа, подписано на 13 ноември, слагайки край на най-ожесточените обстрели след края на войната от 2014-та година.

„Ние сме в една от най-сложните ситуации в областта на сигурността, а в такъв момент не сваляш правителството и не отиваш на избори. Това е безотговорно”, каза Нетаняху в неделя.

Оставката на Либерман остави правителството с 61 места – с мнозинство само от един глас – в 120-местния парламент.

Нафтали Бенет, крайнодесният министър на образованието, поиска поста и на военен министър или заплаши, че ще напусне коалицията, което ще свали правителството на Нетаняху и ще доведе до предсрочни избори.

Разговорите между Бенет и Нетаняху се провалиха в петък.

В четвъртък финансовият министър Моше Кахлон и вътрешният министър Арий Дери също поискаха предсрочни избори.

Премиерът, който сам пое поста министър на отбраната, проведе разговори с Кахлон в неделя, опитвайки се да запази коалицията.

ПРОТИВОРЕЧИВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

Кризата започна след като от Газа бяха изстреляни около 400 ракети към Израел на 12 ноември, часове, след като израелска военна операция в Газа уби командира на ХАМАС. Израелската армия порази повече от 100 цели в Газа.

Споразумението беше постигнато при посредничеството на Египет и ООН. Либерман заяви, че прекратяването на огъня е „капитулация пред терора”. Нетаняху обаче защити постигнатото споразумение в неделя, заявявайки, че е направено след консултация с израелските сили за сигурност, неизключвайки бъдещи военни действия не са изключени.

„Знам какво да правя, кога да го направя и ще го направя”, каза Нетаняху.

„Надявам се, че нашите партньор ще покажат отговорност и няма да провалят правителството”, добави той.

Нетаняху и преди се е изправял пред коалиционни кризи, но досега никоя не е била толкова сериозна. Той няколко пъти обеща, че ще изкара мандата си до ноември 2019-та, но сега изглежда се съмнява.

Ако коалиционните партии постигнат някаква сделка до края на месеца да свикат предсрочни избори, те са задължени по закон да организират вота в рамките на три до пет месеца, като най-ранният възможен вариант е в края на февруари или началото на март.

Политическите сътресения идват, когато Нетаняху е изправен пред наказателни разследвания, които удрят него и вътрешния му кръг. Израелската полиция съобщи, че има достатъчно доказателства, за да обвини Нетаняху в корупция, измама и нарушаване на доверието в две отделни разследвания.

Той беше разпитван като заподозрян при трето разследване. Нетаняху многократно заяви, че е невинен и често използва фразата: „Няма да има нищо, защото няма нищо.”

Наказателните разследвания едва ли ще навредят на популярността на Нетаняху. Проучванията нееднократно показаха, че партията му „Ликуд” ще увеличи или ще запази броя на местата си в парламента, ако се проведат предсрочни избори.