червена лампа

През 2002 малко случайно попаднах на един курс за разследваща журналистика на Световната банка във Виена. Разказвал съм и друг път, да не се повтарям. Но искам да кажа за друго, как светът си съставя мнение за една или друга държава.

Основният ни лектор, пенсиониран канадски журналист, ни показа сайт на банката, който беше предназначен за чуждестранни инвеститори. Там без много обяснения страните бяха разделени на три категории от инвестиционна гледна точка.

Зелено – няма проблем. Оранжево – има риск. Червено – не инвестирайте.

България беше в оранжево, Румъния (имаше и румънски журналисти) – в червено, а Украйна (и украинци имаше) изобщо я нямаше в класацията.

Инвеститорите, рече Скот, особено по-малките, изобщо не се задълбочават. Като им светне червено и направо отписват.

Ама че бил народ с древна история, че строи живота нов и има демокрация и свобода на словото – бегай.

А се сетих, понеже гледам кандидатите за Европарламента от България.

На първо четене – водачката на листата на БСП (Елена Йончева) има обвинения за пране на пари, водачът на листата на „Воля“ – българските родолюбци“ (Веселин Марешки) е със снет депутатски имунитет (по дело за рекет) и има висящо дело с лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов за побой, а Евгения Банева от ареста е водач на листата на „Българско национално обединение“.

Получилата на първа инстанция 20 години затвор кметица на „Младост“ Десислава Иванчева пък е независим кандидат.

Между другото, Иванчева има реални шансове да се сдобие с мандат, за първи път в историята независим да пробие.

Има и още, например бившият военен министър Николай Ненчев (той все пак е по-специален случай) също все още е подсъдим, но да не задълбавам, а и не съм изследвал листите основно.

Та искам да кажа.

В Брюксел (и не само) си има специални звена, правещи анализи на изборите. И от пръв поглед виждат, че от 27 регистрирани партии, коалиции и независими кандидати почти ¼ или имат присъди, или са с обвинения.

И независимият анализатор си вика – това България е наистина мафиотска държава. Свети отвсякъде в червено, по Световната банка.

Никой в демократична държава – каквато България е, нали така – не може да забрани на някого да се кандидатира за каквото и да било.

Но поне партиите не би трябвало да допускат на челни позиции в листите си – а и изобщо – хора, които имат проблеми с правосъдието .

Но не.

Тука е така.

Четирима чисти (все още), четирима с обвинения и двама в затвора.

Наш`та система е 4-4-2.