Симеон Славчев
Симеон Славчев
Инж. Симеон Славчев е общински съветник и съпредседател на „Политическа група 5” в Столичен общински съвет. Член е на председателския съвет на Столичния общински съвет.
Зам.-председател е на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и е член е на постоянната комисия по транспорт и туризъм, както и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.
Симеон Славчев е роден на 14.06.1978 г. в град Варна. Средното си образование завършва в 34-то СОУ „Стою Шишков“ в гр. София с профил история, литература и философия. Висшето си образование завършва в Техническия университет – София и е инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт”.

 

 

Г-н Славчев, Евгени Крусев си подаде оставката като зам.-кмет по транспорта на София заради започнало разследване на прокуратурата за некачествения ремонт на ул. „Граф Игнатиев”. Вие от Политическа група 5 много отдавна призовавахте това да се случи. Защо трябваше да започне разследване, за да напусне Крусев поста си, въпреки широкото обществено недоволство срещу него?

Да, още преди 2 месеца, когато стана скандалът с ремонта на ул. „Граф Игнатиев” Политическа група 5 поиска първа оставката на зам.-кмета Крусев. Ние я поискахме не само заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, а и за т. нар., както се изразихме ние, „цялостно творчество”, тъй като г-н Крусев ръководеше един от най-сериозните ресори в Столична община, именно свързан с транспорта.

Откакто той бе зам.-кмет нито един от транспортните и инфраструктурните проблеми на София не е решен. Напротив – смеем да твърдим, че тези проблеми се задълбочиха. Още тогава призовахме кмета г-жа Фандъкова да поиска и да вземе неговата оставка, тъй като смятаме, че това беше резонно точно тогава да се случи. Още повече, че с това се отпуши процесът по намирането на човек, който да има експертиза и да може да овладее цялата ситуация с ремонта на ул. „Граф Игнатиев” и на всички останали инфраструктурни обекти и проекти на Столична община.

Това за съжаление не се случи тогава. Даже по време на нашето изказване, когато ние прочетохме една политическа декларация по време на заседанието на общинския съвет, дори тогава колегите от ГЕРБ, в това число и самият зам.-кмет, който вече е в оставка, Крусев, се смяха в залата на нашето искане за оставка.

Тогава дори предложихме тогава действащия зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов да поеме неговия пост, тъй като знаете, че преди време, когато беше отстранен предишният зам.-кмет по транспорта Христов, именно Дончо Барбалов пое този пост докато се намери решение.

Когато пред журналистите, г-н Крусев обяви, че си подава оставката, той намекна, че може да е бил подведен в решенията си от проектанти. Според Вас това възможно ли е, или това е опит за оправдание?

Това е просто опит за оправдание, тъй като той ръководи целия този процес, той е отговорен за него. Аз подчертавам отново, че първо има нарушение на закона от една страна. От друга страна имаме цялостно подменяне на част от проекта, който е първоначално заложен – нещо, което е абсолютно недопустимо и което отново е нарушение на закона. Това нещо се сучва изцяло под ръководството на г-н Крусев.

Няма как от самото начало и без неговото знание и съгласие да се случат тези неща, тъй като отново казвам, че всичко това се случва с неговия подпис и неговото знание, така че той е изцяло отговорен. Неслучайно поискахме и неговата оставка.

Разбира се, тогава подчертахме, че ако тя не стане факт, лично г-жа Фандъкова ще носи отговорността за назначението и за некачествената работа в София и за неефективното изразходване на публични средства. Съгласете се, че това са публични средства, хората не ги интересува коя фирма ремонтира, коя фирма печели обществени поръчки. Хората ги интересува качеството на ремонтите.

Неголяма част от столичани живеят на „Граф Игнатиев”, но голяма част от столичани се разхождат по ул. „Граф Игнатиев”. Тях ги интересува, когато минат по тази улица, тя да изглежда добре, да е добре ремонтирана и съответно да прекарват там добре времето си.

Как ще коментирате пък реакцията на ГЕРБ, които образно казано „се отрекоха” от г-н Крусев, казвайки че той не е член на тяхната партия. Превърна ли се той в жертва?

Това е модел на ПП ГЕРБ. Естествено, когато има някаква вина, те веднага започват да се отричат, но ще припомня, че лично кметът Фандъкова назначи Крусев за зам.-кмет. Затова те носят изцяло и политическата отговорност.

Силно се надявам, че ще бъде понесена и съдебна отговорност, тъй като отново подчертавам: изразходени са страшно много средства за един некачествен ремонт с изключително много нарушения, в това число и законови нарушения.

Нека ПП ГЕРБ да поемат своята отговорност, да излязат и да се извинят на софиянци за всичко онова, което се случва през последните 10-12 години под тяхно управление в София.

Не на последно място подчертавам, че е крайно време моделът, този модел на управление, да бъде сменен и да се вкара прагматичният подход, а не този, който виждаме в момента.

Започна разследването на Прокуратурата, но е важно да се каже и дали това, което беше сторено на ул. „Граф Игнатиев” е поправимо.

Това, което се случи на ул. „Граф Игнатиев”, не е поправимо. Там са изразходени страшно много средства. Ще бъдат изразходени страшно много средства и за да се коригират грешките, но има значителни пропуски, значителни нередности, които няма как да бъдат заличени. Т.е. фразата „хубаво е, но не е готово” в случая не важи.

Всъщност кой печели от некачествените проекти? Знаем, че фирмата, която печели болшинството от обществените поръчки е „Джи Пи Груп”. Те ли стоят зад този проблем?

Аз не мога да кажа кой печели, но знам, че всички столичани губят от това. Ние имаме не само ремонт на ремонта, но и скандал на скандала, което вече е ежедневие в Столична община. Затова силно се радвам, че чашата на търпението на столичани преля, прагът на търпението също беше свален.

Столичани казаха своето мнение, те ще го дадат и по време на избори. Неслучайно в социалните мрежи поздравих и всички столичани, защото това е тяхна победа. От тях тръгна този скандал, ние като политическа група и общински съветници застанахме зад тях. В крайна сметка именно столичани печелят от оставката на Крусев.

Има още един голям проблем, който буди недоволството на гражданите на София – проблемът с чистотата на въздуха. В Столичния общински съвет обсъждат ли се нови мерки за решаване на проблема с мръсния въздух – знаем, че в момента се прилагат такива, приети през януари, но според много хора те са неефективни?

Те не само са неефективни, но те в буквален и преносен смисъл се оказаха „пълна мъгла”. През последните дни в София аз, разхождайки си кучето сутрин, не мога да видя буквално 1-2 метра пред мен дали има човек. Не знам как шофьорите се движат нормално и спокойно в София.

Мерките, които прилага Столична община, са абсолютно неефективни и неслучайно няколко пъти повдигнах темата, в това число и за завода за изгаряне на отпадъци, който все още не е започнал да работи.

Представете си обаче в момента, в който започне да работи, какво ще бъде нивото на фините прахови частици. В момента е 7-8 пъти над нормата, а когато заработи този завод, ще бъде поне двойно по-високо.

Следващата оставка, която Политическа група 5 ще поиска, ще бъде на ресорния зам.-кмет по екология Йоана Христова, тъй като очевидно мерките, които се предлагат и които уж трябва да сработват, не сработват и качеството на въздуха в София вместо да се подобрява, то се влошава.