коронавирусът отстъпва

Коронавирусът отстъпва. Това показват данните на Световната здравна организация. Броят на новите случаи на COVID-19, както и броят на жертвите на заразата в света, продължава да намалява.

„Броят на новите случаи, за които се съобщава в световен мащаб, продължава да пада за шеста поредна седмица. През миналата седмица са регистрирани 2,4 милиона нови случаи. Това е с 11% по-малко от предходните 7 дни. Броят на новите смъртни случаи също продължава да намалява през последните три седмици. За седмица са регистрирани почти 66 000 нови смъртни случая, което е с 20% по-малко в сравнение с предходната седмица“, гласи публикация на уебсайта на СЗО.

В света, според организацията, през седмицата от 15 до 21 февруари са регистрирани 2 457 026 нови случая и 66 359 смъртни случая.

Тези данни продължават положителната тенденция от предходната седмица. Тогава данните на СЗО също показаха, че коронавирусът отстъпва. Новите случаи в световен план бяха намелели с 16%.  Отчетен бе и спад на смъртните случаи с 10%.

Оказва се обаче, че броят на страните, в които се откриват нови варианти на коронавируса нараства.

Според СЗО новите варианти на коронавирус продължават да се разпространяват бързо. Според представените данни „британският“ щам е открит в 101 държави, „южноафриканският“ – в 51 държави, а „бразилският“ – в 29 страни.