Начало Водещи Седмият генерален секретар на ООН почина

Седмият генерален секретар на ООН почина

905
Кофи Анан

На 81-годишна възраст почина седмият генерален секретар на ООН Кофи Анан. Това съобщи семейството на политика в официална декларация на страницата на Анан в Туитър. Смъртта му е настъпила след продължителна болест.

Кофи Анан е роден през 1938 г. в град Кумаси, бившата английска колония Златен бряг (от 1957 г. – Гана). Баща му е бил вожд да племето фанти и губернатор на провинция Ашанти.

Анан заемаше поста генерален секретар на ООН два мандата поред от 1 януари 1997 до 31 декември 2006 г. В този период в световната организация бяха направени реформи за съкращаване на административните разходи. Анан игра ролята на посредник в редица сложни политически ситуации. През 1998 г. се опита да постигне изпълнението от страна на Ирак на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, задължаващи го да предостави достъп в страната на международни инспектори, а също съдейства за прехода към гражданско управление в Нигерия след ред военни правителства (1984-1998). През 1999 г. помогна за постигане на договореност между Либия и Съвета за сигурност във връзка с взривяването на американски самолет над Локърби през 1988 г., както и за уреждане на кризата в Източен Тимор.

През 2001 г. Кофи Анан бе удостоен с Нобелова награда за мир (съвместно с ООН).