Сподели
Косово

Създаването на косовска армия което доведе до свикване на извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН на 17 декември, се оказа много шум за нищо. Изненаданите не бяха чак толкова изненадани защото зад създаването на косовска армия, както политически, така дипломатически и финансово стоят САЩ. Нещо, в което на връщане от Ню  Йорк се увери и самият Александър Вучич, получавайки писмо от презедента на САЩ, Доналд Тръмп, в което се казва,  че заедно с президента на Косово, Хешим Тачи са поканени на среща в Белия дом за да отпразнуват онава което се нарича исторически договор. Тачи също получи писмо, само че часове преди Вучич. Да се знае кой е с предимство!

С ДРУГИ ДУМИ КАЗАНО

Америка поема решаването на проблема след като Европейския съюз не можа да се справи с него, даже го задълбочи в резултат на което Сърбия с помощта на Русия направи всичко възможно да няма споразумение поне до края на 2018 година. Премиерът на Косово, Рамуш Харадинай обвини Федерика Могерини, че спъвала преговорите залагайки на териториалното разграничаване между двете страни и размяната на територии. Белград пък от своя страна я упрекна, че се държала хладно и грубо с преговарящите страни и че понякога ги карала да чакат в коридора пред нейния кабинет с часове.

Вместо споразумение, Белград с помощта на Москва възпрепятства Косово да стане член на Интерпол след което Прищина й въведе 100% данъци за внос на хранителни стоки. На 14 декември в парламента на Косово беше гласувано решение за създаването на косовска армия. Решението на парламента дойде в резултат на  зациклилите преговори и неспособността на Брюксел да принуди страните да постигнат споразумуние.

На 17 декември т.г. по настояване на Сърбия беше свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Няколко минути преди началото на заседанието Европейския съюз изпрати ясно послание чрез Карел ван Остером, представител на Холандия, че „създаването на косовска армия е суверенно право на Прищина“. В прочетената декларация на осем бивши, сегашни и бъдещи държави членки на Съвета за сигурност – Белгия, Франция, Германия, Италия, Халандия, Полша, Швеция и Великобритания се казва: „Искаме да подчертаем, че всеобхватното и правовоангажиращото споразумение за нормализиране на отношенията е от особено значение за напредъка на Сърбия и Косово по техния европейски път. Трансформацията на косовските сили за сигурност е суверенно право на Косово. Наясно сме че, е необходима плавна трансформация на нейните сили за сигурност което да става в тясно сътрудничество със силите на НАТО и неговите партньори“. Зад Косово застанаха и САЩ. Зад Сърбия – Русия и Китай.

Не е трудно да намерим информация в медиите, че бъдещата армия на Косово е създавана финансово и стратегически с помощта на САЩ и че през юли т.г., правителството на Косово е подписало договор със САЩ за закупуването на 51 бронирани високопроходими бойни машини  „Hamvi“, от които 24 вече са на територията на Косово. Преди това високопоставени политици на Косово са били на посещение в САЩ, където с държавния секретар на САЩ, Майк Помпео са обсъждали „евроатлантическата перспектива на Косово“ и са се срещали с ръководството на  Националната гвардия на Айова, чиито инструктори са обучавали бъдещите войници и офицери на армията на Косово. Оттук и извода, че САЩ няма как да оставят нещата недовършени.

И СЕГА НЕКА ПАК ДА СЕ ВЪРНЕМ

към писмата на Доналд Тръмп. Първото е до Хашим Тачи, второто до президента Александър Вучич. В писмото до Тачи той пише, че „САЩ са инвестирали много в успеха на Косово като независима и суверенна държава. Бихме искали Вашата страна да продължи по пътя на развитието. Готови сме да Ви помогнем в усилията за постигне на споразумение, което да зачита интересите и на Косово, и на Сърбия. Такова споразумение е почти пред вас. Ще ми бъде приятно да Ви посрещна с президента Александър Вучич в Белия дом за да отпразнуваме онова което да се нарече исторически договор“.

В писмото си до Вучич, предупреждава, че „ако не се използва тази възможност, това ще бъде трагична крачка назад тъй като шансът за постигане на всеобхватен мир най-вероятно никога няма да се повтори в обозримо бъдеще“.

В тази връзка белградският в-к „Блиц“/22.11.2018/, позовавайки се на дипломатически източници във Вашингтон пише, че върху Тръмп са оказали влияние съветникът му по национална сигурност Джон Болтон и държавният секретар Майкъл Помпео, които през изминалите месеци са се занимавали с този въпрос. „Това безспорно е опит на САЩ да се върнат на Балканите. Онова което Макрон се опита да направи в Париж на 11 ноември, сега очевидно се опитва да направи Тръмп“.

В същия брой на вестника се разкрива сценария, според който на 11 ноемвир т.г. френският президент Еманюел Макрон е искал в Париж да съобщи за постигането на споразумение между Тачи и Вучич по време на тържеството 100 години от края на Първата св война. Макрон силно се надявал с негово посредничество двете страни да намерят компромисно решение и той да бъде първият, който пред чуждестранните представители да съобщи новината. Нещата обаче не тръгнали както трябва и планът на Макрон се провалил. Сега Тръмп искал да е първият който да съобщи за постигнатото споразумение с негово съдействие. „Официален Брюксел беше изненадан от предложението на Тръмп защото САЩ искат да покажат неспособността на ЕС да реши косовският проблем“ пише още вестникът.

СЛЕД ИЗВЕСТНО МЪЛЧАНИЕ

Вучич направи изказване за писмото на Тръмп. Според него, „писмото на американския президент показвало колко САЩ са заинтересовани да се намери решение в отношенията между Белгради Прищина“. Както и че „САЩ са заинтересовани преговорите да приключат с компромис“ и че „американският президент за пръв път е включен в диалога. В решаването на проблема трябва да се включат всички и европейците и ООН и руснаците и нашите китайски партньори“. С други думи казано един тюрлюгювеч, който американците не харесват и който може да доведе до още по-голям хаос на Западните Балкани.

Създаването на косовската армия разкри много задкулисия в междунународните отношения свързани със Западните Балкани. Стартирането на рунд последен с участието на тежката дипломация на САЩ може би е най-пeчелившият ход в преговорите между Прищина и Белград.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.

Коментари