Салата от рукола
снимка: Pixabay

Преди около 20 години почти никой у нас не знаеше за руколата. Днес салата от рукола се сервира в най-добрите кафенета и ресторанти. Руколата се добавя към различни салати, супи, пици и други ястия.

Руколата е вид салата от семейство зеле. Особеността на руколата е, че съчетава няколко аромата – пипер, ядка и горчица. Това придава на ястията от рукола специална пикантност. Не напразно в древността руколата е била използвана като подправка. И семената на това растение се използват и днес, вместо горчица.

Лечебните свойства на руколата

Руколата е много полезна, на нея се приписват магически лечебни свойства. Съдържа много калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, манган, цинк, както и витамини А, С и В6 .

Порция салата от рукола преди обяд или вечеря ще ви поддържа в добра форма. Листата от рукола са богати на фибри, така че салатите, приготвени с тази билка, бързо се чувстват пълноценни и насърчават доброто храносмилане. Руколата също ускорява метаболизма, а съдържанието на калории е 25 калории на 100 грама продукт.

Лекарите дори съветват да се организират гладни дни с рукола. Витамините и микроелементите, съдържащи се в това растение, ще осигурят достатъчно енергия, а ниското съдържание на калории ще ви помогне да загубите излишните килограми.

Освен всичко друго, руколата е мощна натурална енергийна напитка. Повишава ефективността, тонизира тялото. Ето защо, ако често чувствате липса на енергия, трябва да включите ястия от това зелено във вашата диета.

Полезно е да се яде рукола за хора с нарушения на нервната система. Тази билка има лек седативен ефект върху тялото, което ви позволява да предпазите нервните клетки от разрушаване.

Руколата също е естествен антисептик. Съдържа фитонциди и етерични масла, които помагат на организма да се бори с вирусите и бактериите.

Как да съхранявате руколата

Салатата от рукола не трае дълго, затова е препоръчително да консумирате веднага след готвене. Руколата се окислява от контакт с метал, така че е по-добре да я разкъсате с ръце или да я отрежете с керамичен нож. Можете да поставите и цели листа от руколата в съда.

Препоръчително е да съхранявате прясната рукола в хладилник за не повече от три дни, тъй като тя бързо губи своето представяне и губи своя пикантен аромат. Не се препоръчва да се замразява руколата, тъй като тя губи вкуса си при замразяване.

Руколата е доста непретенциозна култура; може да се отглежда дори у дома на перваза на прозореца.

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница