Начало Здраве Руски учени твърдят, че са създали универсален лек за рака

Руски учени твърдят, че са създали универсален лек за рака

666
Сподели
ракови заболявания

Учени от Томския политехнически университет, съвместно с други руски изследователи, са успели да направят лечението на рак с радиоактивен актиний-225 с 40 % по-ефективно. Авторите са успели да разработят специална нано-опаковка за актиний, която предпазва организма от токсичните продукти на разпадане с 6 до 10 пъти по-добре от аналозите. Статията е публикувана в списанието ACS Applied Materials & Interfaces.

Актиний-225 е радиоактивен изотоп, открит за първи път като продукт на разпадане на уран-233. Според учените от Университета, това вещество се счита за изключително обещаващ радиофармацевтик за лечение на различни форми на рак, включително и най-тежките му форми.

Това се дължи на факта, че анемоните излъчват алфа частици: линейният трансфер на енергия от този тип е по -малък от този на бета лъчите, така че той „удря“ по-точно раковите клетки, без да докосва здравите. Разпадането на актиний-225 обаче произвежда токсични дъщерни изотопи, франций-221 и бисмут-213, които се натрупват в черния дроб, бъбреците и далака. Според учените това възпира широкото разпространение на анемоните в клиничната онкологична практика.

В отговор на търсенето специалистите създават уникален метод за опаковане на изотопа в полимер-протеинова капсула. Тя помага за неутрализиране на токсичните изотопи и увеличаване на терапевтичния ефект на актиний-225 с 40 процента.

„Актиният се счита за универсален изотоп, на теория може да се използва за лечение на всякакъв вид рак, ако решим проблема с токсичността. Нашият метод включва използването на биоразградим полимер: капсулата се абсорбира в тялото в безвредни елементи след франций-221 и бисмут-213 вътре в него се разпадат до неопасни изотопи „,-обясни един от авторите на статията, водещ изследовател в Университета по химически и биомедицински технологии Александър Тимин.

Полуживотът на актиний-225 е 10 дни, а капсулата остава стабилна най-малко две седмици. Тестовете върху животни показват натрупване на лекарството в бъбреците не повече от 5 процента от общия обем, докато при използване на съществуващи системи натрупването е от 30-35 до 50 процента. В същото време стабилността на новите капсули е 70-80 процента по-висока от тази на аналозите, казват учените.

Коментари