Robots restaurant

В ресторантите на Haidilao International Holding Ltd. роботите заменят готвачи и сервитьори, съобщи агенция Блумбърг.

Най-голямата по пазарна стойност верига от ресторанти в Азия в партньорство с японската Panasonic Corp. ще отвори онова, което двете компании смятат за първото в света заведение за хранене с напълно автоматизирана кухня на 28 октомври в Пекин.

В новия ресторант Haidilao роботите ще получат поръчки, ще подготвят и доставят сурово месо и пресни зеленчуци на клиентите, за да се напълнят в супи, приготвени на масите им.

Автоматизацията ще доведе до понижаване на разходите за труд и повишаване на ефективността, подкрепяйки плана на Haidilao да се разшири до 5 000 ресторанта по целия свят.

„Може да е трудно да се разшири до този размер по отношение на персонала, така че Haidilao отива към работа, която не разчита толкова на ръчния труд“, каза Юн Ямашита, управляващ директор на Ying Hai Holding Pte., базирано в Сингапур съвместно предприятие на Haidilao и Panasonic. „Точно тук се появява технологията на Panasonic.“

Съвместното предприятие започна с инвестиция от 20 млн. долара. Haidilao планира постепенно да разширява автоматизираните ресторанти в Китай и по-късно в чужбина.

Haidilao стана първата азиатска верига за хранене, която надмина 10 млрд. долара като пазарна стойност, когато проведе първото си публично предлагане в Хонконг миналия месец. Компанията има повече от 360 заведения по целия свят, включително Япония, САЩ и Тайван.

Милиардерът председател на веригата Джан Юн каза, че когато за пръв път започна Haidilao преди 24 години, ресторантьорският бизнес изглеждал „векове“ остарял. С помощта на технологията той се стреми да управлява по-ефективни ресторанти.

Юн посочи съветите, които получил от основателя на „Алибаба груп Холдинг“ Джак Ма, как да мисли за бизнеса: “ Haidilao не е просто ресторант. Също така сме компания, която също така извършва производство и логистика „, каза Джан Юн на брифинг в Токио. „Преди храната да бъде донесена на масата, всичко това е производствен процес. След това излиза аспектът на услугата.“

предишна статияГроздето защитава от кариес
следваща статияСлънчево време с умерени температури