Начало Водещи Ресторант „Яйцето“ в Ректората се превърна изследователски център

Ресторант „Яйцето“ в Ректората се превърна изследователски център

74
Яйцето
Снимка: Ивайло Начев/Фейкбук

Емблематичният ресторант „Яйцето“ в сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се превърна в съвременно пространство за публични събития.

Там вече се помещава и модерна лаборатория за реставрация.

Тържественото събитие бе открито от проф. Иван Илчев, бивш ректор на СУ и ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, който превръща популярното място в център, посветен на опазването на богатата култура и наследство на България.

„Залата има невероятна акустика. Направихме специално озвучаване. Може да се използва за всичко – от конференции до концерти. Така сме го оборудвали, че да може бързо да се преминава от една форма в друга, за да може там да се случват различни събития“, обясни пред БНР проф. д-р Оля Харизанова от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“.

Сега „Яйцето“ има две основни зони – зала за събития и помещения за новосъздадената лаборатория за консервация и реставрация на документални паметници към Университетската библиотека, разказа още проф. Харизанова.

„И залата, и лабораторията са напълно ремонтирани, без да се нарушава паметникът на културата от национално значение, какъвто е „Яйцето“. Всичко е оборудвано с модерна техника, с нова мебелировка. Възстановихме и Английския двор – вътрешно отворено пространство“, допълни тя.

По думите на професора, за тази част от сградата на Ректората не се знае много, няма и документи, които да помогнат в разгадаване на миналото му.

Не е ясно за какво точно са го планирали архитектите. Някои от предположенията са, че помещението е построено за параклис и поради това са му придали овална форма, но понеже не е било разположено според канона, е нямало как да го освети Църквата.

„Най-интересното е, че формата копира точно тази на централното фоайе на Ректората. През годините различни ректори са променяли предназначението на това огромно помещение. Аз си спомням, че през 70-те и 80-те години Яйцето беше спортен салон. По-късно за малко това място се превърна в хранилище за книги на университетската библиотека. През 80-те години се превръща в столова за обед и ресторант за вечеря“, разказа проф. Харизанова.

„Яйцето“ става клуб-ресторант през 1988 г., по случай 100-годишния юбилей на университета. Легендарното заведение беше и място за неформални срещи и обмен на гражданска енергия.

„Там се дишаше и сега отново ще се диша свободно. Оттук нататък ще бъде място за съпреживяване, за срещи с духовността“, коментира тя.

На тържествената церемония днес бившият ректор н университета проф. Илчев припомни, че ресторантът не е привличал с кулинарните си специалитети или питиета, а с клиентелата си – професори и доценти са водили там интелектуални битки, спорили са, дебатирали са, критикували са системата.

„Мястото стана знаково за академичната свобода и инакомислието. Не е сериозно да кажем, че „Яйцето“ свали системата, въпреки че на масите му бяха част от хората, които разбъркаха политическия омлет“, добави още той, цитиран от „Сега“.

„За мен и за моето поколение, това място е от особено значение, защото ние завършихме Софийския университет точно през 1989 г. Никога няма да забравя своите преподаватели, защото в това място нямаше значение дали си преподавател, професор, доцент, асистент или си студент, нямаше и значение в кой курс си. Това беше отворено пространство, в което всеки можеше да срещне своя любим преподавател, да сподели с него мечтите си, проектите си, да му каже какъв иска да стане“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на церемонията.

Още новини от областта на културата – четете тук