Начало Новини Първото ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус Електрик – Швеция" за пети блок...

Първото ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус Електрик – Швеция" за пети блок пристигна на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

54
Първото ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус Електрик - Швеция" за пети блок пристигна на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

Днешният ден е ключов от гледна точка на това, че първата доставка от свежото ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус Електрик – Швеция“, е вече на площадката, обяви днес в Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“ министърът на енергетиката служебното правителство Владимир Малинов. Той зедно с премиера Димитър Главчев участваха в посрещането на първите 43 касети с ядрено гориво, които ще бъдат заредени в Пети блок на атомната централа.

По думите на Малинов стъпки за диверсификацията на горивото са предприети през 2019 г., но процесът е стартирал години назад. „Неслучайно съм тук днес, защото съм участвал в разговорите с „Устингхаус“ през 2009-2020 година“, обяви и служебният премиер Димитър Главчев. 

Министър Малинов обясни, че Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за съхранение на горивото, очаква се в понеделник да бъде издаден и лицензът за неговото използване. Той е получил уверение от ръководството на АЕЦ Козлодуй, че горивото ще бъде заредено в реактора по време на ремонта на блока през месец май. „Бях информиран от целия управленски  състав на ядрената централата, че процесът ще върви нормално и българското население може да бъде спокойно от гледна точка на сигурност и безопасност“, посочи още министър Малинов.