Начало Здраве Първи признаци на топлинен удар и как да го предотвратим

Първи признаци на топлинен удар и как да го предотвратим

1262
В горещо време, феновете на слънчевия загар са изложени на риск от слънчев удар. Но, за да се случи това, те трябва часове наред да не бъдат

В горещо време, феновете на слънчевия загар са изложени на риск от слънчев удар. Но, за да се случи това, те трябва часове наред да не бъдат на сянка, да не пият вода или да заспят след употреба на алкохол на плажа, пише Zdrave.to. Много по-често и масово обаче хората биват поразявани от топлинен удар.

Той може да ни сполети почти навсякъде, защото се случва поради общото прегряване на тялото, когато човек се намира в атмосфера на влажен, неподвижен и горещ въздух. Точно каквито са сега дъждовните, но и горещи юнски дни.

Такива условия могат да се срещнат на улицата, в транспорта, в апартамента, в офиса, дори и в облачно време. В подобни условия се увеличава изпотяването, човек губи много течности, което увеличава вискозитета на кръвта, а сърдечният мускул е подложен на голямо натоварване.

Особено уязвими за топлинни удари са бебета, хората със сърдечно-съдови заболявания или нарушения на вегетативната нервна система, както и възрастните.

Симптомите на топлинния удар са жажда, отпуснатост, гадене, световъртеж, сърцебиене, главоболие, шум в ушите, задъхване от недостиг на въздух, повишена температура. В тежки случаи – припадък.

За да избегнете подобни проблеми, никога не излизайте в горещ ден на улицата без шапка. Носете широкопола шапка от естествена тъкан. И се опитавйте да се движите само по сенчестите места на улиците.

Обличайте дрехи, изработени от естествени тъкани. Това са памук, лен, естествена коприна. Тези тъкани позволяват на въздуха да циркулира свободно около тялото ви и попиват потта, като предотвратяват появата на неприятна миризма. Изкуствената коприна, найлонът, еластанът пречат на обмяната на топлина и по този начин допринасят за влошаване на цялостното здравословно състояние.

Да попълнят в топлите и задушни дни недостига на натрий и калий в тялото ще помогнат храните, богати с тези соли. Натрий се съдържа в касиса и кайсиите – пресни и сушени. С калий са богати репичките, цариградското грозде, картофите, къпините, черешите, гроздето.

предишна статия10-те най-колоритни коли, построени зад Желязната завеса (СНИМКИ)
следваща статия10 неща, които не трябва да правим преди сън