Сподели
Ерик Рубин

Н.Пр. Ерик Рубин – посланик на САЩ в България, участва в конференцията „Политиките на България в евроатлантическата реалност“, организирана от ДЕБАТИ.БГ. На форума присъстваха още Херман Ван Ромпой – бивш министър-председател на Белгия и бивш президент на ЕС, президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев, бившият министър-председател и настоящ конституционен съдия Филип Димитров и икономистът Красен Станчев.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълният текст от речта на Ерик Рубин.  

 

Благодаря много за поканата. Господин президента Плевнелиев, господин Ромпой, господин Стоянов, господин Огнян Златев от Представителството на ЕК. Благодаря за това, че сте наши домакини днес. Думата „взаимозависимост” наистина е ключов фактор в оформянето на света днес и ключов фактор в оформянето на отношенията между САЩ и България.

Ще започна с проблем, който вълнува всички за бъдещето на атлантическия алианс, НАТО, партньорството в ЕС, т.нар. евроатлантическа общност. Тази година празнуваме важна годишнина – 15 години от членството на България в НАТО, 70-годишнина на НАТО. Това са добри възможности да празнуваме, но и да оценим с гордост постигнатото дотук и смелите решения, които са били взети през това време. И усилията, за да постигнем това, което имаме налице днес. Затова, както каза г-н Ван Ромпой, ние трябва да продължим да работим, не само да защитим това, което сме постигнали – ние и тези, които са преди нас – но и да гарантираме, че това продължава и в бъдеще.

След три и половина години тук като посланик на САЩ в България искам да кажа, че  за мен беше привилегия и удоволствие, но и време на постижения в един изключително труден свят и в едно изключително трудно време.

Искам да кажа, че аз вярват в отношенията между България и САЩ, и да отговоря на някои от критиците ни. Ние имаме сериозен ангажимент и този ангажимент започва още от XIX век. Нашият ангажимент към отношенията САЩ – България остава силен, както е бил винаги. Ще говоря за някои фундаментални пунктове в отношенията ни. От 1945г. от края на Втората Световна война, нашата политика е за мир с Европа и въпреки много от предизвикателствата, които срещаме днес, този фундамент на нашите отношения с Европа остава и отношенията ни с България трябва да бъдат разгледани в този контекст, което именно води до въпроса за взаимозависимостта.

Н.Пр. Ерик Рубин, Херман Ван Ромпой
на снимката: посланикът на САЩ в София Н.Пр. Ерик Рубин и Херман Ван Ромпой – бивш министър-председател на Белгия и бивш президент на ЕС

Нашите отношения с България са от 150 години. Стотици хиляди американци от български произход живеят в нашата държава, в САЩ. Преминали сме през две световни войни, през Студена война, но отношенията между хората продължават да бъдат силни и отношенията с България, особено от 1989г. насам са многостранни и не са само свързани със сигурността и отбраната.

Отношенията ни всъщност са многостранни. Искам да говоря за областите, в които нашите отношения се развиват. Много съм щастлив, че тук е Нанси Шилър, която е председател на Фондация „Америка за България” и която помага за напредъка на нашите отношения.

Българо-американското партньорство е свързано със създаването на Американския колеж още по време на Османската империя, когато той е създаден, за да помогне на младите момичета да изучават английски. Тези традиции продължават. Американският колеж днес е една от най-добрите образователни институции в България, но и връзка между българския народ и американския.

Отношенията между САЩ и България в областта на образованието са много важни и помагат да се изгради партньорство ни след падането на комунизма. И всяко лято около 8 000 български младежи ходят на работен стаж, където те не само стажуват, но и се създават човешки контакти и те носят обратно в България този опит и своите впечатления.

Н.Пр. Ерик Рубин
на снимката: посланикът на САЩ в София Н.Пр. Ерик Рубин

Ключов е Американският университет в Благоевград. Тук виждам и някои завършили университета. Това е също институция, в която споделяме нашите ценности. Университетът е част от нашите отношения и ние продължаваме да го подкрепяме, доколкото можем. Имаме и FullBright комисия от 1997г. Така че, нашите отношения са не само след падането на комунизма, но и от преди това. Много български студенти са участвали в тази програма. Но има и много други области.

Ние работим, подкрепяме българските учители с обучителни програми, Нанси знае. С помощта на комисията FullBright и „Америка за България”. Около 50% от българските учители са участвали в една от нашите обучителни програми през последните няколко десетилетия. Това е нещо, с което ние много се гордеем.

Ще спомена, разбира се, сигурността и отбраната, но не са те единствените области, както вече казах. Може би сте видели билборд кампанията, която в момента се провежда и по телевизията. С нея подкрепяме бъдещото на българите и България, и вярваме, че нашите взаимоотношения се опират на взаимна подкрепа и взаимосвързаност. Има фантастична реакция на тази реклама и ние ще продължаваме да подкрепяме България.

Много сме горди и с нашия ангажимент в подкрепата на културното наследство на България и опазването на археологическото богатство, включително Свещаре, тракийските могили, църквата, която подкрепяме в едно българско селище и др., включително проектът за Епископалната базилика в Пловдив, която „Америка за България” подкрепя и с който ние сме много горди. Аз много се вълнувам  от този проект. Това е един пример за нашия ангажимент в нашите двустранни отношения и доказателство, че си помагаме и се подкрепяме, както да запазим нашето минало, така и да градим нашето бъдеще.

Що се отнася до инвестициите – ангажиментът към българския икономически просперитет е една от нашите основни цели, както и демографския въпрос. Подпомагането за създаването на добри работни места, за да могат младите българи да остават тук и да работят.

Ние си партнираме с българо-американската търговска камара и с Фондация „Америка за България”, и с много американски компании тук, които разработват програми и проекти за създаване на работни места и за насърчаване на българския талант да остане тук. Ние сме едни от най-големите чуждестранни инвеститори в България. Ако погледнете инвестиции в различни сектори, тъй като инвестираме в много различни сектори – в технологичния, например, ние сме най-големият инвеститор, както и в хранително-вкусовата, но и в иновациите, както в Добрич, например. Скоро посетих една фирма, която е един от най-големите дистрибутори на масла в САЩ, така че, България стана един от основните доставчици. Тук има място за растеж, създаване на заетост и просперитет, каквито не е имало преди.

Н.Пр. Ерик Рубин
на снимката: посланикът на САЩ в София Н.Пр. Ерик Рубин и Херман Ван Ромпой – бивш министър-председател на Белгия и бивш президент на ЕС

Няколко думи за енергетиката. Ние силно вярваме, че има нужда от диверсификация и подкрепяме позицията на ЕК и абсолютно сме съгласни с позицията, че в Европа не трябва да има държава, която да зависи само от един доставчик на енергия. В България има напредък през последните няколко години. Ние подкрепяме завършването на интерконекторната връзка с Гърция и очакваме скоро, през този месец, да видим резултатите. Това е ключов проект, който създава възможност за доставка на природен газ и от други източници, например, от Азербайджан.

Това е проект с голямо символично значение, тъй като показва, че България има ангажимент да диверсифицира енергетиката си. В контекста на дискусиите за енергийното бъдеще на България заема основно място. Диверсификацията е изключително важна, включително за националната сигурност на държавата, за да бъде тя независима от енергийните източници на една държава. Това е много важно послание.

Също така силно вярваме, че топлинната енергия, която се произвежда с помощта на двата големи американски инвеститора тук помагат за енергийната сигурност на България, както и за създаването и поддържането на работни места в България.

На въпроса за сигурността, на който често се гледа като основен в нашите отношения, макар че нещата не са точно така. Откакто България се присъедини към НАТО, ние подкрепяме разширяването му и сме обучили над 5000 български военни от създаването на нашата образователна програма. За нас България е ключов съюзник на НАТО и се намира на стратегическа локация. Затова подкрепяме българската армия в усилията й за създаването на професионална и отлична армия. И сме изключително доволни, че България възнамерява да закупи военните самолети Ф-16. В момента има делегация в САЩ и се надяваме да финализират договора за покупката на самолетите.

България има голяма традиция във военната авиация и с това те могат да имат много голям принос в Алианса. А локацията на България я прави още по-стратегическа, но и носи предизвикателства. Затова ние винаги сме искали да подкрепяме България в тази област.

Няколко думи за сделката за Ф-16. Знам, че бяха изразени тревоги във връзка с цената. Искам да кажа, че България  ще получи възможно най-добрата цена, която като погледнете целия пакет, означава ангажимент от страна на САЩ да подкрепя българската армия, българската военна авиация като наши съюзници. Смятам, че цената е разумна, напълно разбирам обаче, че това са много пари, затова ние ще подкрепяме възможно най-добрите условия, вземайки предвид нуждите на България, реалността в страната. Но България ще има най-модерния боен самолет, когато сделката бъде завършена. За нас това е много важна цел, не само за засилване сигурността на България, но и на НАТО. И вярваме, че българската армия може да притежава най-доброто, може да бъде най-добрата в нашия Алианс.

И във времена на такива предизвикателства във връзка със сигурността в региона и света, това е много важно. Нашите военни отношения се развиват много добре. Аз съм участвал в делегация, която обсъжда отношенията между армиите ни. Вече имаме 25 години партньорство в тази област.

Няколко думи за нашите отношения, които както вече казах са широки и многостранни, и не включват само отношения между правителствата. Те не включват само отношения между частния сектор, а и Фондация „Америка за България”, която играе такава голяма роля, както и отношенията ни принципно с ЕС и с други области на света.

Тук става въпрос за ценности, за визия, за това как искаме да живеем, как искаме нашите деца да живеят. Имаме споделена визия и искаме да ползваме взаимно опита си, силните си страни и затова трябва да преодоляваме негативизма. От наша гледна точка е много важно да се върнем към фундаменталните ценности, не само към отношенията ни като част от НАТО, но и отношения между държавите ни, ангажиментът ни към нашите деца и тяхното бъдеще.

Така че, от опита си тук имам възможност да видя колко много е постигнато от 1992г. насам и да повторя, че ние имаме ангажимент към нашите взаимоотношения с България и ще продължим да работим за взаимен интерес, и ще продължим да я подкрепяме в предизвикателствата, пред които е изправена в тези трудни времена и регион.

И съм много щастлив, че бях част от тези отношения.

Н.Пр. Ерик Рубин – реч за отношенията между България и САЩ
Пълното изказване на Херман Ван Ромпой на конференцията на ДЕБАТИ.БГ

Коментари