Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не смята, че отравянето на Алексей Навални би могло да е изгодно на някого, заяви той пред журналисти, цитиран от световните агенции.

Днешна Русия, приемник на СССР и в областта на пропагандните практики, е в състояние да бълва не само фалшиви истории, но и да произвежда антиновини. Актуалното доказателство е изявлението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че Русия няма причини да образува наказателно дело по инцидента с Навални. Това е класика в жанра, която журналистите научават още докато  са в пелените на своето новинарско прохождане: че ухапването на човек от куче не е новина, за разлика от обратното.

Според Песков “основанието” Русия да откаже да заподозре извършване на престъпление срещу най-омразния политически противник на Путин ( сред живите, защото такъв беше преди това убитият пред прозорците му в Кремъл Борис Немцов) е…липсата на информация. Москва очаква такава от Германия, където отровеният Алексей Навални беше пренесен за лечение след достатъчно дълъг срок за руските медици да се уверят във факта, че изпадналият в безсъзнание на руска територия ( и по точно в руското въздушно пространство на път към Москва) опозиционер не е просто внезапно разболял се много тежко по неясни причини в разцвета на своите 44 години пациент и не се преструва на полумъртъв.

Значи ли това, че Песков обвинява косвено руските лекари в неспособност да намерят доказателства за отравянето му, каквито германските доктори заявяват, че са установили? При това става дума за отрова от типа “новичок”, спомената от лекуващите Навални специалисти в знаменитата берлинска болница “Шарите”. А с тази отрова руските отровители вече се прочуха след случая със семейство Скрипал в Англия.

Не, Песков “просто” не смятал, че отравянето на Навални би могло да бъде изгодно някому. И тъй като говорителят е упълномощен да говори от името на не кого да е, а на Путин, излиза, че на първо място тъкмо Путин е извън подозрение. Намекът, зареден с цинизъм, е в това, че всъщност Путин е доказал колко е заинтересован да бъде запушена устата на Навални чрез поредица от изфабрикувани съдебни дела и присъди срещу него и тъкмо поради това очевидно пристрастие към преследването на най-яркия руски разобличител на личните му безобразия, самодържецът не би довел докрай системния тормоз над блогъра. Защото следите неминуемо водят към Путин като най-заинтересован да се отърве от своя най-ненавиждан опозиционен преследвач в Русия.

Надеждата на Кремъл, че ще получи информация от германските специалисти, за да има основание да разследва официално случая, звучи като зле прикрита подигравка от страна на държавата, която произвежда и не се колебае да използва отрови за ликвидиране на свои врагове в чужбина, какво остава на свой терен.

За да бъде подигравката още по-явна ( като доказателство, че Русия на Путин нехае какво си мислят в чужбина за режима), руските власти чакат не само медицинска информация за отравянето на Навални от Германия, но и помолили за правна германска помощ по казуса. Направо да ги ожалиш колко безпомощни се оказват изведнъж изпълнителите на поръчките на Кремъл, които час по час тикат Навални в затвора и без да им мигне окото осъждат руски граждани за изразяване на мнение в интернет, но се чудят сега по кой член да разследват въпрос от международно значение, като отравянето на Навални, предизвикал вълна от реакции по света.

Дори и българските власти, които използваха руския номер да се оправдават с липсата на информация по случая с отравянето на сем. Скрипал в Солсбъри и да откажат заради това да проявят солидарност в санкционирането на Москва със западните съюзници, този път се оказаха достатъчно информирани, за да се присъединят към исканията на западни лидери и институции Москва да спре да си затваря очите пред грозната картина с посегателството към най-яростния опонент на Кремъл.

Само че това не е просто друга класика в жанра – дума срещу дума, руската срещу германската. На тази класика Русия разчита обикновено, отричайки винаги вината си по серия от обвинения за нарушаване на човешките права в самата Русия. Само че доказателствата, за които Русия претендира тепърва да бъдат представени от Германия по случая с Навални, явно са достатъчно сериозни, за да се задейства реакцията на НАТО като най-голяма отбранителна организация в света. Сега алиансът разширява платформата на обвинението, изтъквайки, че  става дума за употреба на бойно отровно вещество, което не може нарушение не просто на човешките права, но и на международните ангажименти на Москва в областта на разоръжаването.

Заедно с разширяването на тази платформа започват да се стесняват възможностите за дипломатически маневри на самата Германия, която би искала иначе да си запази отношенията с Путин.

На фона на трогателната неинформираност на Москва доста щадящо прозвуча изявлението на заместник – председателя на германския Бундестаг Волфганг Кубики, един от противниците на американските санкции срещу на проекта за пренос на руски газ “Северен поток 2” за Германия. Кубики зави в радиоинтервю, че “ не иска да вярва” в участието на руското ръководство в отравянето на Навални. И понеже не иска да вярва, смята, че Москва сама трябва да пожелае да разследва случая.

Кубики предупреди все пак, че отказът на Русия да обясни разумно какво е станало ( на руска земя, все пак!) с Навални, в отношенията на Германия с Русия може да настъпи “ледников период”.

За съжаление тази заплашителна на пръв поглед метафора не издържа проверката на фактите със задна дата. Този период трябваше да настъпи във връзка с многобройните арести по политически причини на разобличителя на Путин и неговата клика в Русия. Сега, когато Навални е в кома и не може да навреди с нищо на Путин, молбите към големия бос в Кремъл да си признае нещичко, за да не се налага захлаждане в климата на германско-руските отношения, белязан от отровния прагматизъм на многомилиардния интерес, звучат гротескно.

Но на самата Ангела Меркел явно не й се вижда вече възможно да щади Путин. Поставена под американски натиск за спиране на стратегически важния за Русия проект “Северен поток 2”, тя дава сигнали за първи път, че може да се съгласи той да бъде прекратен въпреки напредналия етап от неговото строителство. Заради отравянето на Навални!

Все пак единствената реална перспектива Путин да бъде стреснат е глухото ръмжене срещу режима му в самата Русия да прерасне в бунт. Само от това се плаши истински той. Ще се случи, но никой не знае кога натрупванията, мерени напоследък чрез рекордно краткия му рейтинг, ще прелеят точката на кипене. А когато на руснаците масово им кипне, тогава и без Навални на Путин ще му припари под краката.

Самият Навални направи много това да стане чрез разкритията си за корупцията на Путин и режима му. Би било справедливо да оживее, да се възстанови и да дочака плодовете на своя труд в една по- добра, по -демократична и просперираща Русия без Нейно Величество Корупцията начело. Но кой казва, че светът е справедливо място за живеене?!

 

предишна статияКолко всъщност са жертвите на коронавируса в България?
следваща статияПродължава топлото лятно време