прясно мляко

Млякото е пълноценна и здравословна напитка за всички възрасти. Необходимостта от консумация на мляко при малките деца е особено изразена поради ползите за техния растеж и развитие, но млякото е изключително полезно както за тийнейджъри, така и за възрастни.

Кои са жизненоважните процеси, за които млечните съставки играят ключова роля?

Изграждане и поддържане на костна маса

Калцият в млякото е минерал, който е отговорен за изграждането на костите и зъбите, където се съхраняват около 99% от него в човешкото тяло. Почти 285 mg калций се поглъщат с всяка чаша мляко, което отговаря на над 20% от дневната нужда от калций. Млякото съдържа също фосфор, калий, протеини и витамин К2 – хранителни вещества, които са важни за поддържането на здрави и силни кости. Млечният протеин съставлява около 50% от обема на костите и около една трета от костната маса и затова е ключов хранителен елемент за здравето на костите. Консумирането на повече протеини от този тип може да предпази от загуба на костна маса.

Изграждане и регенериране на мускулна тъкан

Протеинът в млякото е около 20% суроватка и 80% казеин. И двата вида са висококачествени протеини, но суроватката е известна като „бърз протеин“, тъй като бързо се разгражда до аминокиселини и се абсорбира в кръвта. Аминокиселините са особено полезни за изграждане на мускулите, предотвратяване на загуба на мускулите и осигуряване на енергия по време на тренировка.

Регулиране на кръвното налягане

Калият отпуска стените на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане и предпазва от мускулни крампи. Многобройни проучвания показват връзка между ниския прием на калий и високото кръвно налягане, а с него и риска от инсулт. Една чаша мляко съдържа 300 до 400 mg калий, в зависимост от вида мляко.

Усвояване на калций

Много процеси в организма се нуждаят от калций и ако не се приема достатъчно, тялото взема от складираните количества в костите, което отслабва съществуващата кост и предотвратява образуването на здрави кости. Ролята на витамин D в този процес е максималното усвояване на калция в костите. Млякото, обогатено с витамин D, е чудесен избор за прием на този витамин, особено през зимните дни, когато не се излагаме достатъчно на слънчева светлина.

Всички тези предимства на млякото се увеличават от обогатения състав на някои млека. За да се възползвате от пълните предимства на млякото, включително деветте основни хранителни вещества, които то съдържа, трябва да консумирате три чаши мляко всеки ден.

предишна статияДжъстин Бийбър призна: Мислех за самоубийство
следваща статияРазкъсана облачност, с температури между 12 и 17 градуса днес