Начало Водещи Пролетен панаир на книгата ще има

Пролетен панаир на книгата ще има

908
панаир на книгата

Пролетен панаир на книгата тази година ще има – Министерството на културата (МК), Националният дворец на културата (НДК) и Асоциация „Българска книга“ (АБК) съвместно търсят най-подходящото място за провеждането му.

Преместването на най-голямото изложение от НДК се налага поради мерките за сигурност, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно на среща в МК между представители на МК, НДК и АБК, съобщиха от МК.

„Напълно разбираме и приемаме причините, поради които Панаирът не може да остане в НДК тази година“, посочи Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на АБК. Изпълнителният директор на НДК Ангел Митев представи позицията на междуведомствена работна група по сигурността и сгъстения график на събитията по европредседателството, които правят невъзможно провеждането на изложението в Двореца.

„Министерство на културата държи Панаирът да се провежда, както е традиционно, в НДК. Но ситуацията е извънредна и изисква разбиране“, изтъкна от своя страна началникът на кабинета на министъра на културата Ваня Бедрова.

Представителите на МК предложиха на АБК няколко алтернативни знакови културни пространства в София за провеждането на пролетния панаир. Сред тях са бул. „Витоша“, Национална галерия – „Квадрат 500“ и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В следващите дни АБК ще излезе с окончателно решение.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че Коледният панаир на книгата ще се върне в НДК.