автокъщи

Вероятно това се дължи на ограниченията за забавяне на разпространението на коронавируса.

Продажбите паднаха с 38 процента на годишна база до малко над 215 100 според данните на органа за лицензиране на превозни средства KBA.

„Необходимите мерки в областта на здравната политика, като масовите ограничения за обществения живот, затварянето на автокъщи и ограничените възможности за работа в лицензионните бюра“

, блокираха търговията с автомобили, заяви федерацията на производителите на автомобили VDA.

Вътрешното търсене е с 30 процента надолу, а поръчките от чужбина – с 37 процента.

При сравняване с първото тримесечмие миналата година продажбите през януари-март са намалели с 20 процента.

„Април вероятно ще бъде още по-катастрофален“

, прогнозират анализатори от консултантската компания EY.

В европейското огнище на пандемията Италия, където ограниченията за блокиране са дори по-строги, отколкото в Германия, данните на транспортното министерство, публикувани в четвъртък, показаха, че продажбите се сриват с над 85 процента при сравнение с март миналата година.

При малко над 28 300 регистрирани коли, италианските продажби бяха „на ниво, сравнимо с началото на 60-те години, когато масовата собственост на автомобили у нас едва започваше“, коментират експерти от изследователския център за автомобилна индустрия Promotor.

„Прогнозите за следващите месеци изискват подобни или още по-лоши спадове, докато кризата не свърши“

, добавиха те.

В Германия „дори ако през лятото острата криза бъде преодоляна, икономическите и социалните последици – масовото увеличение на безработицата, понижаването на доходите, фалитите – ще продължат да притискат силно търсенето“, прогнозират от EY.

Рейтинговата агенция Moody’s очаква глобалният пазар на автомобили да се свие 14 процента през 2020 г.

До 100 000 от приблизително 800 000 работни места в огромния автомобилен сектор в Германия могат да бъдат изложени на риск, според неотдавнашната оценка на експерта от Университета Сент Гален Фердинанд Дюденхофер.

За да овладеят въздействието на коронавирусните ограничения, големи производители като Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW са затворили фабрики и са поставили десетки хиляди работници в схеми, финансирани от правителството, за по-кратко работно време.

Канцлерът Ангела Меркел заяви тази седмица, че ограниченията за обществения живот ще бъдат удължени най-малко до 19 април, включително забрана за събиране на повече от двама души и закриване на много фирми като ресторанти.

предишна статияКристиано Роналдо ще бъде първият футболист, спечелил един милиард долара
следваща статияСпират производството на бирата Корона