Чарлз и Камила
Чарлз и Камила

Принц Чарлз призова големия бизнес и Лондонското Сити да помогнат за спасяването на планетата, като насипят „трилиони лири“ в схеми, които защитават околната среда и насърчават устойчива икономика.

Говорейки пред „Ивнинг Стандарт“, Чарлз настоя, че устойчивата – но и печеливша – инвестиция е от ключово значение за борбата с изменението на климата и запазването на биологичното разнообразие.

Принцът, който беше в Токио за интронизацията на император Нарухито, предупреди, че сега борбата е „по-критична от всякога“ и каза, че глобалните капиталови пазари трябва да играят жизненоважна роля за възстановяване на щетите върху океаните, атмосферата и почвата на планетата.

Неговият призив ще увеличи натиска върху финансовите институции да намалят инвестициите си в сектори като нефт и газ и да го пренасочи към схеми, които осигуряват устойчива възвръщаемост.

Принцът на Уелс призова инвеститорите да бъдат по-разкрепостени и да разгледат потенциално изгодните инвестиционни възможности на разрастващите се устойчиви пазари.

Той се оплака, че по-раншното нежелание на финансистите да подкрепят „зелените предприятия“ е подкопало усилията му да повиши нивата на екологична отговорност.

Той добави: „Има много повече хора, които искат да търсят устойчиви възможности за инвестиции, които всъщност ще насочат парите към най-ефективните неща – независимо дали става въпрос за регенерация, залесяване, подреждане на риболовни и океански проблеми, за да ги направят по-устойчиви. Или земеделието и как да се възстанови плодородието на почвата, което е напълно влошено в по-голямата част от света. Защото ако можете да върнете отново плодородието на почвата, можете да улавяте въглерода много по-бързо. “

Неговата намеса идва месец, след като той създаде Съвета за устойчиви пазари – със Световния икономически форум – който обединява компании, правителства и големи финансови институции, за да „трансформираме нашите пазарни механизми, за да работим за, а не срещу устойчивостта“.

Той добави: „Парите най-сетне започват да стават достъпни … защото там има трилиони лири, особено в частния сектор, които вече може да бъдат използвани за реална промяна. Ключът е частният сектор, който трябва да ръководи, след което можете да създадете партньорство с публичния сектор.“