Призраци

Село Кепух в Индонезия отскоро е нападнато от призраци – мистериозни бели фигури скачат върху нищо неподозиращи минувачи, след което се шмугват и изчезват към небето по пълнолуние.

Селото на остров Ява е разположило актьорски състав от „призраци“, за да патрулира по улиците, надявайки се, че вековните суеверия ще държат хората затворени у дома и далеч от коронавируса.

„Искахме да бъдем различни и да създадем възпиращ ефект, защото „pocong“ са зловещи и страшни“

, каза Анджар Панканингтиас, ръководител на група за младежи в селото, която координира с полицията нетрадиционната инициатива за насърчаване на социалното дистанциране, докато коронавирусът се разпространява.

Известни като „pocong“, призрачните фигури обикновено са обвити в бели плащове с призрачно бели лица и очи, опушени в черно. В индонезийския фолклор те представляват хванатите души на мъртвите.

Организаторите пускат в действие изненадващи патрули, като доброволци от селото играят ролята на призраците.

Президентът Джоко Уидодо се противопостави на националното блокиране и вместо това призова хората към социално дистанциране и добра хигиена.

Но с най-високия процент на смъртност от коронавирус в Азия след Китай, някои общности, като село Кепух, решават да вземат нещата в свои ръце, разполагайки “призрачните патрули“ и ограничавайки движението в и извън селото си.

Вече има 4 241 потвърдени случаи на коронавирус в Индонезия и 373 смъртни случая, като има опасения, че броят им ще нарасне значително.

Изследователи от университета на Индонезия изчисляват, че до май може да има 140 000 смъртни случая и 1,5 милиона заразени без по-строги ограничения.

Наблюдатели, дошли на проверка в село Кепух, докладват, че изглежда, че свръхестествената стратегия работи – селяните тичат в ужас, когато призраците се „материализират“.

„Откакто се появи pocong, родителите и децата не са напускали домовете си,“

казва жителят на селото Карно Супадмо. „И хората не се събират или остават по улиците след вечерни молитви.“

предишна статияЕдна от зодиите да очаква добра новина днес; друга да се готви за любовни трепети
следваща статияНеобичайното кафе от нахут навърши 100 години