Призраци

Село Кепух в Индонезия отскоро е нападнато от призраци – мистериозни бели фигури скачат върху нищо неподозиращи минувачи, след което се шмугват и изчезват към небето по пълнолуние.

Селото на остров Ява е разположило актьорски състав от „призраци“, за да патрулира по улиците, надявайки се, че вековните суеверия ще държат хората затворени у дома и далеч от коронавируса.

„Искахме да бъдем различни и да създадем възпиращ ефект, защото „pocong“ са зловещи и страшни“

, каза Анджар Панканингтиас, ръководител на група за младежи в селото, която координира с полицията нетрадиционната инициатива за насърчаване на социалното дистанциране, докато коронавирусът се разпространява.

Известни като „pocong“, призрачните фигури обикновено са обвити в бели плащове с призрачно бели лица и очи, опушени в черно. В индонезийския фолклор те представляват хванатите души на мъртвите.

Организаторите пускат в действие изненадващи патрули, като доброволци от селото играят ролята на призраците.

Президентът Джоко Уидодо се противопостави на националното блокиране и вместо това призова хората към социално дистанциране и добра хигиена.

Но с най-високия процент на смъртност от коронавирус в Азия след Китай, някои общности, като село Кепух, решават да вземат нещата в свои ръце, разполагайки “призрачните патрули“ и ограничавайки движението в и извън селото си.

Вече има 4 241 потвърдени случаи на коронавирус в Индонезия и 373 смъртни случая, като има опасения, че броят им ще нарасне значително.

Изследователи от университета на Индонезия изчисляват, че до май може да има 140 000 смъртни случая и 1,5 милиона заразени без по-строги ограничения.

Наблюдатели, дошли на проверка в село Кепух, докладват, че изглежда, че свръхестествената стратегия работи – селяните тичат в ужас, когато призраците се „материализират“.

„Откакто се появи pocong, родителите и децата не са напускали домовете си,“

казва жителят на селото Карно Супадмо. „И хората не се събират или остават по улиците след вечерни молитви.“