Сподели
лунна станция

Планирано е в края на 2025 г. с извеждането на базов модул Русия да започне изграждането на орбитална станция на Луната, става ясно от „Пътна карта за реализиране на лунната програма“.

Според документа след това към орбиталната станция ще се скачват кораби и модули за излитане и кацане за транспортиране на космонавти до повърхността на земния спътник.

Представянето на пътната карта е извършено от главния конструктор на пилотирани комплекси Евгений Микрин.

Преди това той представи концепцията за окололунната станция, която е създадена на основата на модули, разработени за Международната космическа станция.

В същото време директорът на Института за космически изследвания Анатолий Петрукович е на мнение, че окололунната станция е много по-малко интересна в сравнение със създаването на база на Луната. Това се дължи на факта, че поради високите нива на радиация на орбиталната станция няма да могат да се намират постоянно космонавти, а също така на една такава станция ще има малко място заза научни експерименти.

Успоредно с това „Роскосмос“ и НАСА подписаха меморандум за разработването на модул за предлаганата от САЩ окололунна станция „Гейтуей“.

Коментари