По-топлият климат и пътуванията помагат за разпространението на болести

По-долу са описани 10 начина, по които комарите са повлияли на хората и методи за намаляване на рисковете:

1. Много видове комари се хранят с кръвта на различни гостоприемници и поглъщат патогени, което означава, че техните ухапвания могат да прехвърлят болестите директно в кръвта на гостоприемниците. Това прави комарите едно от най-смъртоносните животни в света.

2. Ухапванията от комари водят до смърт на повече от един милион души всяка година, като мнозинството се дължи на малария, а СЗО предупреждава, че почти половината от световното население е изложено на риск. През 2017 г. маларията е причинила смъртта на над 435 000 души.

3. Около 90% от всички смъртни случаи от малария настъпват в Африка. В момента в Република Бурунди повече от половината от населението е заразено с малария.

4. Случаите на малария продължават да се разпространяват в страни, включително Уганда, където Министерството на здравеопазването тази седмица обяви 40% увеличение на случаите на болестта през тази година до 1,4 милиона.

5. Вирусната треска Денга е заболяване, широко разпространено в тропическите региони, за което 2,5 милиарда души са изложени на риск от заразяване. Очаква се до 100 милиона нови инфекции да се появят за една година в повече от 100 страни.

6. Повечето комари летят средно 400 метра. Често хората, а не комарите, пренасят болести в общности и страни. Комарът е обвиняван за предаването на вируса Зика в автомобилни гуми, консервни кутии, купи за храна на кучета и др.

7. След като Зика се разпространи в Съединените щати през 2016 г., експертите предупредиха, че от тропиците могат да бъдат пренесени и други животозастрашаващи заболявания.

8. До един милиард хора, включително тези в Съединените щати и Европа, могат да бъдат изложени на вируси, пренасяни от комари, до 2080 г., ако климатът продължи да се затопля, според американско изследване, публикувано по-рано тази година.

9. Ако някога сте се чудили защо комарите са по-привлечени от определени хора, изследванията, публикувани в научното списание PNAS, показват, че някои хора са в състояние да излъчват маскиращи миризми, които по естествен начин могат да отблъснат комарите.

10. Да се ударят комарите там, където боли – яйцата им – това е един от начините за контрол на насекомите, устойчиви на пестициди. Учени от Северна и Централна Америка през 2016 г. използваха капан за улавяне на яйца, използвайки две парчета стара гума.

Източници: Световна здравна организация, Американска асоциация за контрол на комарите, Служба на Организацията на обединените нации за координация на хуманитарните въпроси (OCHA). / Ройтерс

предишна статияРуската армия показва нов военен дрон
следваща статияНад 11 000 птици убити от градушка в САЩ