Сподели
стареене

Американски молекулярни биолози разработиха алгоритъм, който може да изчисли възрастта на човек с точност от около 3-4 години чрез проби от микрофлората на кожата му. Това съобщи пресслужбата на Калифорнийския университет в Сан Диего, позовавайки се на статия в списанието mSystems.

„Появата на подобен инструмент ще ни помогне да разберем каква роля играе микрофлората за стареенето на човешкото тяло и за развитието на заболявания, свързани със стареенето на организма. Освен това вече можем да тестваме как различни средства, които забавят старостта, ще повлияят на функционирането на животните и хората“, каза биологът от Калифорнийския университет в Сан Диего (САЩ) Сю Чженцзян.

Около десет пъти повече бактерии, гъбички и друга микрофлора живеят в човешкото тяло, отколкото нашите собствени клетки. Тези едноклетъчни съжители не само влияят активно на храносмилането и метаболизма, но и на други аспекти на живота и дори на поведението на хората.

Наличието на определени видове микроби в микрофлората на червата и стомаха значително увеличава вероятността от развитие на рак и други заболявания. В допълнение, преди две години американски биолози установяват, че малък брой определени видове бактерии в червата на новородени мишки са свързани с повишена вероятност от развитие на аутизъм.

Сю и неговите колеги са открили, че микрофлората на някои части и органи на човешкото тяло може да бъде използвана за идентифициране на възрастта му чрез анализ на проби от слюнка и други секрети.

Биолозите са комбинирали информацията от този проект с подобни бази данни, като са получили общо приблизително 4 400 проби чревна микрофлора, както и 2 500 проби от едноклетъчни организми, живеещи върху кожата и слюнката на жители на Канада, САЩ, Китай и Танзания.

Учените внимателно са проучили тези биоматериали и са ги сравнили, опитвайки се да идентифицират общи черти и разлики, свързани с пол, хранителен режим, възраст и други характерни черти на собствениците на тези проби.

Например видовият състав и разнообразието от бактерии, живеещи в червата на мъжете и жените, се различават значително, но такива разлики не са характерни за микрофлората на слюнката и кожата. По подобен начин структурата на микрофлората на кожата и слюнката забележимо се променя заедно с възрастта на доброволците, което е нехарактерно за обитателите на червата.

Така възрастта на човек може да бъде изчислена с точност от около 3,8 до 4,5 години според видовия състав и разнообразието от бактериите, живеещи в слюнката и кожата, докато за микрофлората на храносмилателните органи този показател е 11,5 години.

Както предполагат учените, тези разлики се дължат на факта, че условията на живот на микробите, живеещи върху кожата и в устната кухина, се променят приблизително по един и същи начин за всички хора, докато животът на бактериите, гъбичките и вирусите в червата зависи от храненето на всеки отделен човек.

Коментари