Начало България Полицаите да получат още 100 млн.лв. за заплати, е разпоредил Бойко Борисов

Полицаите да получат още 100 млн.лв. за заплати, е разпоредил Бойко Борисов

782
Сподели

След среща с премиера Бойко Борисов полицаите получиха 100 млн. лв. за увеличаване на заплатите в системата. Още от утре председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов ще предложи протестът на униформените да спре временно, като не изключи възможността това да е и окончателно. За днес обаче насрочените вече протести остават.

Малко повече от час всички полицейски синдикати, ръководството на МВР и премиерът коментираха исканията на униформените не само за увеличаването на заплатите, а и за промяна в наредбата, която определя как месечните им възнаграждения да бъдат формирани.

Срещата днес бе провокирана от скандала, който започна след свалянето на билборда на СФСМВР в центъра на София. С разрешаването на случая с билборда се зае лично премиерът, който обеща на полицаите безплатен билборд от наетите за европредседателството, но те му го отказаха.

На срещата  в министерския съвет днес е бил обсъден и начинът, по който се охранява границата и се води борба с контрабандата. Добрите постижения и приходите в хазната са били изтъкнати като допълнителна причина полицаите, които протестират от миналото лято, сега да да получат допълнително пари, освен вече гласуваните 55 млн. лв.

Галентин Грозев от синдикален алианс „Сигурност“ коментира, че увеличение на заплатите трябва да получат всички във ведомството. Срещата между синдикати и ръководство на МВР продължава, за да бъде намерен начин обещаните днес пари да бъдат разпределени така, че да удовлетворят всички. Грозев цитира премиера, че парите не са сделка за спиране на протести. Главният секретар на вътрешното ведомство Младен Маринов заяви, че за държавата е необходима стабилност, а тя се осигурява от полицаите.

Коментари