Сподели
Макрон Франция ресторанти

През скорошното си пътуване до Френски Антили и Карибите Макрон направи импровизирано посещение на жилищен комплекс, където срещна група полуоблечени младежи. Един от тях каза на президента, че наскоро е бил пуснат от затвора, където излежал присъда за въоръжен грабеж.

Дотук добре.

Макрон позволи да бъде фотографиран с младежите, единият от които показа среден пръст пред камерата. Последва незабавно възмущение от страна на опонентите на президента.

Това е последният от дългата редица гафове на президента, чийто опити да изглежда непосредствен често му носят обвинения в арогантност, пише в свой коментар за „Политико“ Закъри Янг /тук със съкращения/.:

1/ Мълчанието относно Бенала

Не винаги приказването е това, което може да навлече но човек белята. Понякога да не кажеш нищо е също толкова лошо. След разкритията от юли, че негов бодигард е нахлузил полицейски шлем и бил с юмруци протестиращ, френският президент запази тишина. Обикновено активен в „Туитър“, Макрон се въздържа от постинги цели 5 дни.

На ден 6 от „аферата Бенала“ Макрон се обърна към партията си в реч, в която се нарече „единствения отговорен“. Той също така смъмри пресата за неуморното отразяване на развитието на случая.

„Виждам медийни сили, които искат да бъдат съдебна власт и които са решили, че в Републиката няма презумпция за невинност“ – каза тогава той.

Макрон

2/ Спрете да се оплаквате!

Миналата седмица Макрон посети бившата резиденция и погребално място на Шарл дьо Гол, основател на Петата република, където се срещна с възрастни граждани, протестиращи заради орязване на пенсиите. Президентът имаше съвет към тях.

„Внучката на генерала  ми каза…“Можехме да говорим с него свободно, но единственото нещо, което нямахме право да правим, бе да се оплакваме“ – разказа Макрон на тълпата, като добави, че днешните френски граждани трябва по-малко да се оплакват.

Опонентите веднага го нападнаха, че проявява студенокръвие към тревогите на френските граждани.

3/ Прекоси улицата, за да намериш работа

По време на обиколка на отворени врати на Елисейския дворец през септември безработен градинар попита Макрон за съвет за намиране на работа. Президентът се отзова:

„Ако сте готов и мотивиран, в хотелите, кафетата, ресторантите, сградите – няма място, където да отида и да не кажат, че търсят хора. Ще прекося улицата и ще Ви намеря нещо.“

Освен като неглижиращи, коментарите на Макрон бяха обявени и за неподходящи, защото предлагат на човека да се откаже от своята настояща професия.

4/ Упоритите гали

Скоро след оставката на популярния министър на околната среда Никола Юло, Макрон отново влезе във водещите заглавия. Говорейки в Дания на дипломатическата си визита от август, той се опита да бъде остроумен и каза, че „лутераните са прегърнали промените“ през миналите години, за разлика от „галската неподатливост на промяна“.

Критикуван, че поставя френския народ в унизителен стереотип, и то по време на пребиваване в чужда страна, Макрон поясни, че коментарите му са „внасяне на хумор“.

5/ Пари залудо

Във видео, споделено в „Туитър“ през този юни от някакъв съветник по връзките с обществеността, президентът сгълча своя екип за писане на речи заради черновата на реч относно социалната политика.

„Вижте, хвърляме пари залудо за минималните социални облаги и хората си остават бедни. Те не могат да са спасят от това. Родени са бедни и остават такива“ – настоява президентът пред подчинените си.

Естествено, това му навлече обвинения, че не одобрява социални дотации за семействата с ниски доходи.

6/ Лентяите

По време на пътуването си в Гърция през септември 2017, Макрон даде да се разбере, че деструктивните опоненти у дома няма да забавят ритъма на неговата реформа в трудовото законодателство.

„Абсолятно решителен съм и няма да отстъпя нищо нито на лентяите, нито на циниците, нито на крайните“ – обяви Макрон във френското училище в Атина.

Критиците го подхванаха, че окачествява опонентите като мързеливци. Въпреки това президентът не се спря с квлификациите.

7/ Хората, които са „нищо“

По време на своя реч от 2017 година, Макрон предупреди за опасностите, съпътстващи успеха. Предприемачите, които успяват да направят едър бизнес, не бива да забравят онези, които не успяват, каза президентът и използва за онагледяване на позицията си паралел с жп гара.

„Железопътната гара е място, където човек може да срещне хора, които преуспяват, и хора, които са нищо – заяви Макрон – защото това е място, където всеки  минава, място, което споделяме.“

Опонентите грабнаха възможността да обявят това за „изпускане на езика“, показващо, че Макрон не цени по-бедните граждани.

8/ Тютюнджиите и алкохолиците от север

По време на президентската кампания от 2017 година, в миньорско граде във френския индустриален Север, Макрон описа положението на местните:

„В този минен басейн медицинските грижи са по-лоши. Има много пристрастени към тютюна и алкохолици. От няколко години средната продължителност на живота е паднала под тази, измерена в национален мащаб.“

Критиците, разбира се, обвиниха Макрон в пренебрежително отношение към френските работници, защото ги е нарикъл пристарстени тютюнджии и алкохолици.

9/ Неграмотниците от Гад

През 2014 година Макрон, в своето първо радиоинтервю от поемането на поста министър на финансите, каза относно служителите на кланицата Гад, която наскоро временно отстрани от работа 900 работници като „неграмотни“:

„В тази кланица мнозинството са жени. Някои от тях са твърде неграмотни“ – възкликна министърът, защитавайки реформите, имащи за цел да стимулират движение на работната сила.

Макрон се намери под огън заради безчувствения си коментар и по-късно бе принуден да заяви пред френския парламент: „Няма как да са извиня в достатъчна степен“.

Коментари