Начало България Полетът на Георги Иванов е една голяма стъпка в космическото развитие на...

Полетът на Георги Иванов е една голяма стъпка в космическото развитие на България като държава, каза проф. Георги Желев

44
Полетът на Георги Иванов е една голяма стъпка в космическото развитие на България като държава, каза проф. Георги Желев

Полетът на Георги Иванов е една голяма стъпка в космическото развитие на България като държава. Това каза каза директорът на Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) проф. д-р Георги Желев. Той участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Събитието е организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) и Фондация „Български ВВС“.

Аз съм много горд и от името на колеги от Института, че нашите космонавти винаги са били част от Института ни и ще бъдат част от Института ни, добави проф. Желев.

В края на миналата година България стана член на програмата „Артемида“, която е една голяма програма на НАСА. „Артемида“ е продължение на програмата „Аполо“ и основната ѝ цел е свързана с пилотираните полети до Луната. Идеята е тя да бъде трамплин за евентуални полети и до Марс, каза проф. д-р Георги Желев в Деня на отворените врати на научната институция днес. Той обясни, че България е 32-рият член, който е подписал тази програма и в нея има много възможности за българските учени. Имаме възможност, дори при добра политика, да имаме и нов космонавт, изрази увереност директорът на ИКИТ-БАН. 

Нека вярваме в това, че нашата военна авиация ще се възроди и ще заеме своето достойно място, каза подполковник о.з. Красимир Стоянов – летец от българските Военновъздушни сили и дубльор на втория български космонавт Александър Александров, който говори от името на генерал-лейтенант Георги Иванов. Космонавтиката се роди от военната авиация, добави той.

Юрий Гагарин ще остане като „космическия Магелан“, каза от своя страна подполковник о.з. Красимир Стоянов и добави, че Гагарин е „икона на космонавтиката“. Космосът е в нас и ние сме в Космоса, заяви той. „Космосът постоянно отправя предизвикателства и ние трябва да ги посрещаме с достойнство и чест“, каза още подполковник о.з. Стоянов.

На събитието беше представена преиздадената и допълнена книга на Божана Димитрова „Разговор с първия космонавт на България“.

На 12 април 1961 г. е проведен първият в историята пилотиран космически полет, осъществен от съветския космонавт Юрий Гагарин. С космическия кораб „Восток 1“ той извършва една обиколка на Земята за 1 час и 48 минути. Това сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

Международен ден на полета на човек в космоса се отбелязва от 1969 г. с решение на Международната федерация по авиация като Международен ден на авиацията и космонавтиката. С резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 април 2011 г. по повод 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин, денят се отбелязва като Международен ден на полета на човек в Космоса.

От космодрума в Байконур (дн. в Казахстан) на 10 април 1979 г. е изстрелян корабът „Союз-33“ с първия български космонавт на борда  – подполк. Георги Иванов, и с командир – съветският космонавт Николай Рукавишников. На 12 април 1979 г. при изключително сложна обстановка корабът се завръща, след като извършва 31 пълни обиколки около Земята. Двамата космонавти прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута.