Начало Водещи Пиенето на алкохол води до деменция, твърдят учени

Пиенето на алкохол води до деменция, твърдят учени

1635
алкохол

Сериозната и редовна консумация на алкохол е основен рисков фактор за всички видове деменция, особено за развитие ранната деменция, според проучване, публикувано в сряда и базирано на данни от френски болници.

От над 57 хиляди случая на ранна деменция, наблюдавани във Франция между 2008 и 2013 г., повече от половината са директно свързани с мозъчни увреждания, свързани с алкохола (39%) или придружени от прекомерна консумация (18%), сочи проучването, публикувано в списание Lancet Public Health.

Освен това, прекомерната консумация на алкохол е свързана с трикратно по-висок риск от деменция от всички видове, според проучването проведено от института за статистически аналици THEN (Translational health economics network), базиран в Париж и Inserm (Institut de recherche public français).

Според Световната здравна организация (СЗО) около 47 милиона души по света страдат от деменция, 60-70% от тях имат болестта на Алцхаймер. Става въпрос за ранна деменция преди 65-годишна възраст.

„Голямата консумация на алкохол трябва да бъде призната като основен рисков фактор за всички видове деменция“, заяви един от авторите на изследването д-р Майкъл Шварцингер, който защитава твърдата позиция срещу прекомерна консумация на алкохол.

„Връзката между деменцията и алкохола изисква допълнителни изследвания, но вероятно се дължи на факта, че алкохолът причинява трайни увреждания на мозъка“, продължи той.

Освен това той отбелязва, че сериозната консумация на алкохол е свързана с високо кръвно налягане, диабет, сърдечни проблеми – всички те могат да увеличат риска от съдова деменция (състояние, което се случва след инсулт).

„Това проучване дава нови данни, които показват, че свързаните с алкохола нарушения са силно обвързани с риск от деменция“, коментира независимият експерт д-р Дейвид Льовелин, цитиран от Science Media Center.

„Но намаляването на голямата консумация не намалява непременно риска от деменция или да го забави“, заяви той, като отбеляза, че този вид изследване не показва причинно-следствена връзка.

Изследването се основава на данни от Програмата за медицинска информация от Френската болнична информационна система (PMSI) и обхваща повече от 1,1 милиона души, диагностицирани с деменция между 2008 и 2013 г.

През същия период при около 945 хиляди души са били открити нарушения, свързани с алкохола.

предишна статияЧелси и Барселона завършиха наравно
следваща статияВезенков: Големите играят за родината си! Пример за това е Федерер