Начало България Петър Стоянов към ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Искаме сигурност. Спрете говоренето за разваляне...

Петър Стоянов към ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Искаме сигурност. Спрете говоренето за разваляне на сглобките!

1627
Петър Стоянов
Петър Стоянов

Това правителство се роди много трудно, но в крайна сметка то се състави. Българският народ въздъхна с облекчение. Спрете с риториката за разваляне на сглобките! Вложете всички усилия правителство да е продуктивно. Всекидневното говорене, че то може да падне, затормозява българския народ, на хората им писна от избори, освен това дава негативен сигнал към бизнеса. Направете всички усилия да постигнете целите. Забравете тази риторика. Казвайки, че кабинетът ще управлява дълго, се внушава сигурност в нашите партньори в ЕС, в бизнеса и в народа. Това призова лидерите на Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ-СДС президентът на България в периода 1997-2202 г. Петър Стоянов.

„Най-много ме притеснява една от последиците, отразяващи се пряко на България. В света няма друго общество, което да е така разделено заради войната в Украйна. Крайно време е да си дадем сметка за това и да спрем. До такава степен ли е деморализирано нашето общество, че не може да има единна позиция?“, посочи Стоянов пред Би Ти Ви.

„Идеята, че Америка е виновна за разпадането на СССР, е грешна. Американците направиха всичко възможно, за да се запази този съюз. Те ясно заявиха, че няма да толерират убийствения шовинизъм на Украйна. Горбачов е върл противник на разпада на Съветския съюз. Американците се бояха, че ще се последва съдбата на Югославия, и предпочитаха ядрените оръжия да се държат в една столица. Процесът на разпад обаче беше необратим“, поясни президентът Стоянов.

„Украйна беше третата ядрена сила. Тя имаше повече ядрени запаси от Англия и Франция взети заедно. Украйна се отказа от ядрените си запаси след гаранции от САЩ и Русия за сигурността ѝ. Когато Русия анексира Крим, великите сили бяха длъжни да застанат на страната на Украйна“, припомни той.

По думите му хубаво е, когато водим спор за войната, да знаем фактите. По-малките държави трябва да бранят международното право, защото биха станали жертви.

„Ние трябва да застанем на страната на Украйна. Ние сме малки“, предупреди Стоянов.

„Няма как да не виждам случващото се в България като заплаха за нашия път напред. Важен е общият стремеж и перспектива за бъдещ живот. Преди 20 години пътят ни към ЕС и НАТО беше ясен. Сега вече има съмнения за това. Спорът за руското влияние трябваше да завърши след Стамболовото управление“, каза още Петър Стоянов.