Начало България Пеевски се отказва от конституционната комисия

Пеевски се отказва от конституционната комисия

2407
Делян Пеевски
Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се отказва да е член на конституционната комисия към Народното събрание. Ще бъде избран чисто нов състав. Това обяви самият той пред журналисти в кулоарите на парламента.

Въпреки, че е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон “Магнитски”, Пеевски беше избран за член на комисията с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, а изборът му предизвика бурни скандали в пленарната зала.

Той обясни, че решението е ярко оцветените политически фигури да отстъпят пред експертите.

„Аз правя крачка назад в името на Конституцията, защото промените са неотложни, ще ограничим правомощията на главния прокурор“, заяви Пеевски.

„Ще има работна група, на която да се обсъдят различните идеи, за да може по-бързо да напредваме с идеите за реформа в съдебната система, която започва с промените в Конституцията, а след това да се направят и промени в съответните закони“, заяви лидерът на ДПС, Мустафа Карадайъ след среща между ГЕРБ, ПП и ДПС за промените в Конституцията.

„Ще изберем чисто нова конституционна комисия, всички ще излъчат само тясно експерти, а лидерите на партиите и знаковите лица ще коментират процеса от тяхната гледна точка, те няма да излъчват представители, а работната група ще започне следващата седмица“, обясни той.

Относно думите на министър-председателя акад. Николай Денков, че „Възраждане“ проявява агресия и каква е позицията на партията, Мустафа Карадайъ уточни, че ДПС винаги е осъждали всякаква форма на призив за противопоставяне, агресия и омраза в обществото.

„От друга страна се обръщаме към всички, които се надпреварват срещу осъждането на агресията да бъдат така категорични като от тяхно име се проявява агресия към ДПС, към мюсюлманите и към другите малцинства“, каза още той.

Припомняме, че избирането на Делян Пеевски за член на конституционната комисия предизвика широко обществено и политическо недоволство.

Пеевски нажежи страстите в парламента, но вече е член на комисията по конституционни въпроси