Стотици горди баварци носеха най-хубавите си традиционни дрехи в неделя за годишния парад на костюмите на „Октоберфест“ в Мюнхен. Винаги провеждан на втория ден от най-големия бирен фестивал в света, парадът е шанс за местните жители да покажат най-добрите си баварски костюми или това, което е известно на немски като „трахт“.

Както е обичаят, мъжете носеха „ледерхосен“ или кожени панталони, които са или къси, или с дължина до коляното, често с карирана риза, високи вълнени чорапи и шапка с перо, понякога известна като „тиролска“ или „алпийска“ шапка, откъдето произлиза.

Жените носят корсетни рокли, характеризиращи се с ярките си цветове и фини детайли, както и с дантела отпред и престилка. Традиционно, ако лъкът на престилката е вързан отляво, това означава, че една дама е сама, но отдясно означава, че е взета.

Октоберфест има своето начало в конната надпревара, която се е провела през 1810 г., за да отпразнува сватбата на баварския престолонаследник Лудвиг и принцеса Тереза ​​от Саксония-Хилдбургхаузен.

Публичните празненства на откритата площадка „Терезиенвиезе“ с течение на времето станаха все по-сложни, със сергии и развлечения, които постепенно се превърнаха във фолклорен празник.

186-ото издание на Октоберфест приключва на 6 октомври.

предишна статияАПИ: Очаква се интензивен трафик в последния почивен ден
следваща статияСталоун защитава от критиките „Рамбо: Последна кръв“