Начало Водещи Отново напрежение на границата с Гърция, превозвачи готови на бунт

Отново напрежение на границата с Гърция, превозвачи готови на бунт

826
границата с Гърция

Напрежението на границата с Гърция отново ескалира. Превозвачи са готови на бунт. Причината, е че търпят сериозни загуби и неустойки заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт „Кулата – Промахон“. Между 7 и 10 часа са необходими на шофьорите да изминат разстояние от 4 километра

От два дни с решение на гръцките здравни власти антигенни тестове за коронавирус се правят и на всички шофьори на тежкотоварни камиони. Пробите се взимат на границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят.

По това време минават бусове с гастарбайтери и леки коли. Хората, които се занимават с тестовете, обръщат внимание предимно на тях. Затова се налага шофьорите на камиони да чакат с часове.

Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори на границата с Гърция.

Заради липсата на адекватна реакция от българската държава може да се стигне и до спонтанно блокиране на движението преди Кулата,предупредиха превозвачите.

Затягат мерките срещу коронавируса в Гърция

Междувременно от днес в Гърция са в сила нови ограничителни мерки. С една седмица се удължава карантината в област Атика, където ежедневно се регистрират почти половината от общия брой заразени с коронавирус и силно се разпространява новия щам.

Почти половин Гърция е с високо разпространение на коноравируса. Затворени остават магазините, козметичните салони, обучението на учениците е дистанционно.

За цялата страна е в сила забраната за напускане на района по местоживеене, излизане от дома става само при необходимост.

Още 10 области в Гърция са с код „червено“ и с извънредни мерки по контрол на движението на гражданите. Засегнати са и островите Лефкада, Сирос, Самос и част от Крит. Вечерният час е от 18 ч от днес.

Удължава се задължителната карантина на 14 дни за влизащите през граничните пунктове с Албания и Северна Македония. Не се променят условията за преминаване към пристигащите от България през „Кулата -Промахон“.