alcohol-dependency

Екип от американски невролози са установили механизма за възникване на зависимост към алкохола, а също и причините за рецидив при алкохолиците, които са се въздържали в продължение на години.

Според резултатите от изследване, публикувано в интернет списанието „MedicalXpress“, голямото количество изпит алкохол променя центъра на удоволствието на мозъка.

Учените са използвали за проучването плодови мухи, които са били обучени да откриват алкохол, след което са били манипулирани техните гени, отговарящи за формирането на зависимост.

Един от тези гени отговаря за кодирането на белтъка Notch, който има ключова роля в нервната система и който е част от системата, отговорна за получаване на чувство за удоволствие и удовлетвореност. Именно последните са причините за формирането на непреодолимо желание към спиртните напитки.

Учените смятат, че ако същият механизъм е наличен и при хората, то дори едва три чаши вино са способни да предизвикат дълготрайни изменения в биохимията на мозъка, които не изчезват след 24 часа. Това именно играе ключова роля при формирането на алкохолна, а вероятно и на други зависимости.

предишна статияРеабилитация: нитратите помагали да не изгубим зрението си
следваща статияСпасителна акция в Мексико