Начало Водещи Откриха бърз лек срещу депресията

Откриха бърз лек срещу депресията

994
депресия

Американски учени откриха лесен начин за справяне с депресията, пише порталът EurekAlert.

Експертите установитха, че употребата на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни намалява риска от психични разстройства. Експериментът включвал продължило 6 годиин наблюдение върху хора в напреднала възраст.

Участниците са разделени на три основни групи според равнищета на съответствието на хрананати им с диетата срещу високо кръвно налягане – DASH (Диетичен подход към прекратяване на хипертонията), средиземноморска и традиционно западно хранене.

Както показват резултатите от наблюдението, рискът от възникване на депресия е по-нисък в представителната група, която се хранела предимно с продукти от диетата DASH (плодове, зеленчуци и обезмаслени продукти). Най-висок бил при западната диета с високо сдъдържание на червено месо

Според изследователите това не доказва, че диетата DASH води до намарляване на риска от появата на психичнво разстройство, а само показва определена взаимовръзка.

По-рано учените вече устанонавиха, че само час физически упражнения забележимо снижава вероятността от развитие на депресия.