Алберт Айнщайн

„Загадка“ на Алберт Айнщайн е решена благодарение на липсващата страница на ръкопис, която се появява в набор негови писма, придобити от Еврейския университет в Йерусалим.

Страницата, написана на ръка, е част от приложение към статия от 1930 г. за усилията на носителя на Нобелова награда за унифицирана теория на полето, бе открита сред 110-те страници на архивите на Алберт Айнщайн, получени преди около три седмици.

Повечето документи представляват ръкописни математически изчисления по научните трудове на Айнщайн в края на 40-те години.

Има и писма, в които роденият в германия Айнщайн пише на сътрудници, които се занимават с редица научни и лични въпроси, включително и едно до неговия син, Ханс Алберт.

Писмото от 1935 г. до сина му изразява загриженост за възхода на нацистката партия в Германия.

Почти всички документи са били известни на изследователите и са достъпни под формата на копия – „понякога по-добри копия, понякога много калпави копия“, каза Ханох Гутфройнд, научен съветник по университетските архиви на Айнщайн.

Гутфройнд, който е професор по физика и бивш президент на университета, заяви, че приложението от осем страници на единната теория от 1930 г. никога не е било публикувано, въпреки че изследователите са имали копия от него.

„Но в копията, които имахме, липсваше една страница и това беше проблем. Това беше пъзел“, каза Гутфройнд пред AФП.

„И за наша изненада, за наша радост, тази страница вече е тук. Дойде с новия материал“, каза той.

От университета казват: „Тази статия е един от многото в опитите на Айнщайн да обедини силите на природата в една единствена теория и той посвети последните 30 години от живота си на това усилие.“

Колекцията, придобита чрез дарение от фондация Crown-Goodman в Чикаго, е купена от Гари Бергер, лекар от Северна Каролина, който има частна колекция от писанията на Айнщайн.

Гутфройнд отказа да разкрие сумата, платена за 110 документа.

предишна статияРуснаците искат униформи за децата в училище
следваща статияУчени: Крокодилите и птиците са били „праисторически приятели“