Алберт Айнщайн

„Загадка“ на Алберт Айнщайн е решена благодарение на липсващата страница на ръкопис, която се появява в набор негови писма, придобити от Еврейския университет в Йерусалим.

Страницата, написана на ръка, е част от приложение към статия от 1930 г. за усилията на носителя на Нобелова награда за унифицирана теория на полето, бе открита сред 110-те страници на архивите на Алберт Айнщайн, получени преди около три седмици.

Повечето документи представляват ръкописни математически изчисления по научните трудове на Айнщайн в края на 40-те години.

Има и писма, в които роденият в германия Айнщайн пише на сътрудници, които се занимават с редица научни и лични въпроси, включително и едно до неговия син, Ханс Алберт.

Писмото от 1935 г. до сина му изразява загриженост за възхода на нацистката партия в Германия.

Почти всички документи са били известни на изследователите и са достъпни под формата на копия – „понякога по-добри копия, понякога много калпави копия“, каза Ханох Гутфройнд, научен съветник по университетските архиви на Айнщайн.

Гутфройнд, който е професор по физика и бивш президент на университета, заяви, че приложението от осем страници на единната теория от 1930 г. никога не е било публикувано, въпреки че изследователите са имали копия от него.

„Но в копията, които имахме, липсваше една страница и това беше проблем. Това беше пъзел“, каза Гутфройнд пред AФП.

„И за наша изненада, за наша радост, тази страница вече е тук. Дойде с новия материал“, каза той.

От университета казват: „Тази статия е един от многото в опитите на Айнщайн да обедини силите на природата в една единствена теория и той посвети последните 30 години от живота си на това усилие.“

Колекцията, придобита чрез дарение от фондация Crown-Goodman в Чикаго, е купена от Гари Бергер, лекар от Северна Каролина, който има частна колекция от писанията на Айнщайн.

Гутфройнд отказа да разкрие сумата, платена за 110 документа.