Начало България Отбелязваме празника на София

Отбелязваме празника на София

1181
София

С тържествен водосвет ще започне официалната церемония по издигането на знамето на столицата на празника на града, която ще се състои пред църквата Света София. Денят се отбелязва на християнския празник Вяра, Надежда и Любов.

По традиция в Народния театър Иван Вазов ще бъдат връчени Годишните награди на София за ярки постижения в областта на културата. От 17.30 часа пред театъра ще има концерт на Софийския духов оркестър.

На днешния ден всички общински музеи и Градската художествена галерия ще бъдат отворени за безплатни посещения. Столичният куклен театър ще предложи безплатни представления на своята публика. Със свободен вход ще работят още парк-музей „Врана“, зоопаркът, Регионалният исторически музей и археологическото ниво на базиликата „Света София“, както и градската художествена галерия.

17 септември е и последният ден от Панаира на книгата, който се провежда на бул. „Витоша“. 50 водещи български издателства представят новите си заглавия в 18 шатри, а до паметника на Алеко Константинов има своеобразен литературен кът. В него се провеждат представяния на книги, срещи с поети, писатели и преводачи.

В дните на наследството на София за посещение ще бъдат отворени някои от знаковите сгради за града, като Военния клуб, Археологическия музей, Съдебната палата, сградата на Европейската комисия и други.