Начало Водещи На този италиански остров няма и никога не е имало коронавирус

На този италиански остров няма и никога не е имало коронавирус

1108
остров без коронавирус
снимка: wikimedia.org

Италиански учени си „блъскат“ главите, за да разберат защо никой не е болен от коронавирус на остров Джильо (Giglio) в Италия.

Въпреки че на острова има много жители и идват много туристи. На Giglio живеят 1406 души. Остров Giglio (Isola del Giglio) е голяма гранитна скала, заобиколена от Средиземно море. Целият архипелаг е най-големият морски национален парк в Италия с живописна природа и чисто море.

Остров Giglio, разположен в западна Италия, край бреговете на Тоскана.

остров без коронавирус
остров Джильо, снимка: Google Maps

Тайната на италианския остров без коронавирус

Това е невероятно място в Италия, където още никой не се е заразил с коронавирус от пролетта на 2020 г. Италиански учени проведоха PCR тестове на жителите на острова за наличие на IgG антитела. IgM. 634 жители на острова и 89 посетители взеха участие в тестването.

Isola del Giglio - il porto

Тестването показа, че жителите на Giglio нямат антитела, но в същото време през цялата 2020 г. и началото на 2021 г. никой не се разболявал от коронавирус.

Възможни причини за имунитета на жителите на острова срещу коронавируса:

– островитяните имат колективен имунитет и всички те са имали подобен вирус или патоген

– повишено ниво на Т- лимфоцити в кръвта

– морският въздух съдържа йод, който подобрява имунитета

– чист въздух, който непрекъснато се обновява от ветровете

– високата слънчева инсолация (слънчево облъчване) убива вируса във въздуха, на земята и по всички повърхности на острова

– Слънчевите ултравиолетови UV- B (UVB) лъчи  осигуряват повишено производство на витамин D в тялото, който предпазва от коронавирус.

Разбира се, не всеки има късмета да живее на такова райско място – остров без коронавирус. Giglio се нарежда на второ място по площ от седемте острова на Тосканския архипелаг.