Начало България Оптимистична прогноза за влизането на България в „чакалнята на еврозоната”

Оптимистична прогноза за влизането на България в „чакалнята на еврозоната”

1587

Няма да е много трудно България да влезе в т.нар. „чакалня на еврозона”, защото българският лев е обвързан с еврото. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред БНТ. Неговият ресор е еврото и социалния диалог.

Тази седмица се очаква Домбровскис да представи дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната. По думите му все още е рано да се говори за конкретна дата за влизане на България в еврозоната, но поясни, че от влизането в чакалнята до приемането на общата валута обикновено минават три години.

„Трябва да кажем, че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. По отношение на икономическия растеж ние очакваме той да бъде около 3.8 – 3.9 % тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година. Така че ситуацията в България е стабилна”, каза еврокомисарят.

В момента ЕК работи върху идеи за реформа на икономическия и паричен съюз на ЕС, които ще бъдат представени на 6 декември. Целта е еврозоната да стане по-устойчива срещу бъдещи икономически шокове.

„Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ѝ осигурим фискална стабилност. Предвиждаме също така създаването на предприсъединителен инструмент, който цели да помага на тези държави-членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото. Ще засилим подкрепата за структурните реформи в държавите членки. Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд”, заяви Домбровскис.

Една от идеите е и създаване на позицията Министър на икономиката и финансите на ЕС.

предишна статияВРЕМЕТО: Каква е обстановката в страната? 
следваща статияКак биткойн направи двама близнази милиардери?