Начало Любопитно Откриха още една причина, заради която бъркаме ляво и дясно

Откриха още една причина, заради която бъркаме ляво и дясно

987

Имали ли сте проблеми с различаването на дясно от ляво? Например, по време на изпит за шофьорска книжка, изпитващият ви казва “наляво”, а вие бодро завивате надясно. Различаването на дясно от ляво е сложен невро-психологически процес, който включва няколко неврологични функции, като способността да се интегрират сетивна и визуална информация, езикова функция и паметта, пише Obekti.bg. За някои от нас е втора природа, но за други представлява значително предизвикателство. В допълнение, правилното различаване на посоките включва и визуално-пространствената функция на въртене на образи в ума.

В ново изследване е било проучено влиянието на т.н. ефект на разсейване, при който външни дразнители отвличат вниманието от различаването на посоките и водят до грешка.

По време на тестове са били проучени реакциите на 234 студенти по медицина и тяхната способност да различават дясно от ляво. По време на тестовете студентите са били подложени на всевъзможни разсейващи ефекти като шумове и внезапни въпроси от медицината. Оказало се, че действието на разсейващия ефект е повлияло силно върху способността за различаване на посоките и тя се е влошила.