Начало Здраве Обичате ли чесън? Ето кога може да е полезен и кога може...

Обичате ли чесън? Ето кога може да е полезен и кога може да навреди?

1452
чесън

Сезонът на грипа и настинките вече се приближава към разгара си. В това време на годината хората все по-често се замислят за средствата, с които да засилят имунната си система, за да избегнат досадните настинки. В този ред на мисли, чесънът е отлична превантивна мярка. Но трябва да се отнасяте внимателно към употребата му.

Чесънът е много богат на етерични масла и други вещества, които се борят с вируси и бактерии. Освен това той съдържа много витамини, антиоксиданти и минерали. Ето защо е силно препоръчително да се включи в ежедневната диета. Но има редица рискове, които си струва да знаете, пише Zdrave.to.

Чесънът не трябва да се консумира, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, особено ако се касае за възпалителен процес в острия стадий. Чесън също не се препоръчва за холецистит, панкреатит, хронични бъбречни и чернодробни заболявания. Не яжте чесън, ако имате остри проблеми с стомашно-чревния тракт, като отравяне. Чесънът може да намали кръвното налягане, така че не се препоръчва за хипотензивни.

Има още един важен детайл – етеричните масла от чесъна са доста силни. Ето защо, този продукт трябва да се използва с повишено внимание при някои заболявания на кожата, очите и повишена склонност към алергии.

Както всеки продукт, чесънът не трябва да се яде неконтролируемо. За да поддържате имунитет и да се отървете от вируси и да помагате на сърдечно-съдовата система, имате нужда само от 1-2 скилидки дневно. Необходимо е да се използва пресен.

В допълнение, можете да използвате чесън за инхалации. Разрежете една-две скилидки, поставете ги в купа и поемете няколко дълбоки вдишвания. Също така, тази опция е добра, ако се страхувате да ядете чесън поради миризмата му. Можете да използвате запечатан буркан, който ще държи етеричните масла в него и след това можете да ги вдишате когато прецените, че е удобно.