норвегия

Очаква се Норвегия да изтегли рекордна сума пари от своя суверенен фонд, най-големият в света, за да подкрепи икономиката си, става ясно от преработен проект на бюджет, публикуван във вторник.

През 2020 г. дясноцентристкото правителство планира да използва 420 милиарда норвежки крони (37,9 милиарда евро) от фонда, за да подкрепи икономиката си, която е силно засегната от пандемията на коронавируса и спадащите цени на петрола.

Фондът, обикновено известен като петролния фонд, понастоящем се оценява на над 10 трилиона крони.

Въпреки че тласъкът на икономиката е равен приблизително на 5,1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, все пак се очаква икономиката на Норвегия да се свие с четири процента през тази година.

Според официалните прогнози се очаква безработицата да нарасне до 5,9 процента от 2,2 процента през 2019 г.

„Повишените разходи са необходимост в настоящата ситуация“, каза в изявление министърът на финансите Ян Торе Санер.

По неговите думи целите са две – както избягване на още по-рязък спад, така и подпомагане на здравите компании през кризата, за да могат да създават работни места и растеж, когато нормалните обстоятелства се завърнат.

Заможната скандинавска страна, най-големият производител на петрол в Западна Европа, страда двойно от икономическото въздействие от епидемията COVID-19 и спадането на цените на петрола.

предишна статияХакери са публикували откраднати данни на над 200 високопоставени лица и компании
следваща статияДенят ще бъде предимно слънчев