Начало Водещи Неандерталските гени обясняват формата на човешките черепи

Неандерталските гени обясняват формата на човешките черепи

1884
череп, неандерталец
Черепи на съвременен човек /ляво/ и неандерталец /дясно/

Днешните хора имат необичайно кръгли черепи и мозъци в сравнение с нашите древни предци, включително нашите най-близки изчезнали братовчеди – неандерталците.

За първи път екип от учени откри два гена, които засягат формата на черепа на съвременния човек. Те произхождат от неандерталците.

„Милиарди хора, живеещи днес, носят малка част от неандерталските гени в своя геном – далечно ехо от ерата, когато нашите предци излязли от Африка и се натъкнали на неандерталци – заяви изследователят Филип Гънз, палеоантрополог в Института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг, Германия – Чрез комбиниране на данни от вкаменелости, генетика и изображения на мозъка ние можем да научим за еволюционните промени в развитието на мозъка на нашия собствен вид.“

Неговият екип използвал магнитен резонанс, за да анализира формата на черепа на около 4500 души, преди да разгледа техните геноми, за да разбери кои фрагменти от неандерталската ДНК носят.

Те също така проучили изкопаеми черепи и древни геноми, за да сравнят формите на неандерталските и съвременните човешки черепи и след това проверили дали някои отделни гени са били свързани с по-малко глобуларната форма на черепа на хората, които притежават тези гени.

„Изследването показва как еволюционната промяна в глобуларната форма на мозъка в съвременните хора е сложен многоетапен процес, а не обикновен преход“, заяви проф. Крис Стрингер, специалист по палеоантропология в Природонаучния музей в Лондон.