Начало Водещи НАТО започна военно учение във Финландия, Норвегия и Швеция

НАТО започна военно учение във Финландия, Норвегия и Швеция

79
НАТО
Снимка: БТА

НАТО започва учение за защита на северния си фланг, след присъединяването на Финландия към алианса, съобщи Асошиейтед прес.

20 000 военнослужещи от 13 страни ще участват в тренировките в северните райони на Финландия, Норвегия и Швеция.

Учението „Северен отговор 2024“, което се провежда под ръководството на Норвегия, ще включва и над 4000 финландски военнослужещи и ще продължи две седмици.

Финландия, която граничи с Русия на 1340 километра, се присъедини към НАТО миналата година и е на финален етап за присъединяване на съседна Швеция.

Участват Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция и САЩ в учението, като половината ще изпълняват маневри по суша.

Другата половина ще се обучава в морето с над 50 участващи подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и амфибийни кораби, както и във въздуха с над 100 изтребителя, транспортни самолети и хеликоптери.

„Ситуацията със сигурността в Европа прави учението изключително важно“, коментира бригаден генерал Трон Странд от Норвегия.

Президентът на Финландия Александер Стуб ще инспектира учението заедно с норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре в Северна Норвегия на 7 март.

Още новини – четете тук

предишна статияБългария подписа ключов документ с ЕК за управление на миграцията
следваща статия12-и ден няма информация за местонахождението на Ивана от Дупница