Начало България Над 10 любими имена черпят днес! Честваме сърдит светец, развалят се магии

Над 10 любими имена черпят днес! Честваме сърдит светец, развалят се магии

1366
Сподели

Днес е Антоновден. Този ден се празнува за предпазване от болести е се развалят магии. Съществуват агиографски свидетелства, че светията изкарвал прехраната и чрез ръчна работа, като плетял от палмови клони кошници, които разменял за хляб, пише Блиц. В същото време бил лечител, който прогонвал болестите и развалял магии.

Според народните вярвания Антоновден е един от лошите, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди. В българската традиция празникът е свързан с предпазването на хората и животните от болести – чума, мор, холера.

На този ден не се подхваща никаква нова работа. Още преди изгрев слънце младите невести приготвяли обреден хляб – чомини , който обилно намазвали с мед (петмез, маджун).

По стар обичай погачата се раздавала на близки и съседи за здраве. Една питка оставяли на тавана за белята, за лелята, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.

Има поверие, че за да се прогонят завинаги болестите, на Антоновден не се готви боб, леща, жито, за да не разсърдят чумата, шарката и синята пъпка. Свети Антоний е покровител и на децата. Жените не вършат никаква къщна работа – не шият, не предат, не плетат, не перат, не чистят. Само готвят.

Празничната трапеза

Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и средата на „свинския месец“, за празника на именника на трапезата задължително трябва да има печено свинско, свински ребра със зеле, луканка, баница, орехи, мед и др. В някои южнородопски селища вечерта на Антоновден стопанката кади хляба и гозбите на трапезата, като нарича:”Както сме се събрали на куп сега, така догодина пак да ни завари!”. Богословите препоръчват една икона на Св. Антоний е чудесен подарък за имен ден, за сватба или юбилей. Подходяща е за нов дом – като пазител на семейството.

Днес и​​​​мен ден празнуват всички, носещи имената Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.

Коментари