Начало Здраве Навършите ли 40 години, задължително прибавете в менюто си тези храни

Навършите ли 40 години, задължително прибавете в менюто си тези храни

1529
Учените са доказали, че определени групи храни са способни да забавят процеса на остаряване и да понижат риска от развитие на различни болес

Учените са доказали, че определени групи храни са способни да забавят процеса на остаряване и да понижат риска от развитие на различни болести, пише Zdrave.to. В хода на изследване диетолози са установили, че най-опасната възраст за мъжката и женската фигура е 40-ата.

Прекосявайки границата на 40-те, следва да обърнем внимание на хранителното си меню, пише profit.bg

Днес ще поговорим за пет суперхрани, които е важно да включим в менюто си след 40-ата година. Така ще помогнем на организма да се бори с възрастовите промени и да бъдем все така здрави, активни и стройни.

1/ Орехи

По данни на учените орехите понижават риска от развитие на рак на гърдата и остеопороза. За мъжете тази ядка е незаменима, тъй като консумацията й понижава риска от простатит и влияе положително върху мъжката полова система.

Освен това редовната консумация на орехи оказва положително влияние върху здравето на костите. Тази ядка подобрява работата на мозъка, стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците и нормализа метаболизма.

2/ Боровинка

Тя е мощен антиоксидант. Помага за справяне с преждевременното остаряване, подобрява състоянието на кожата и понижава риска от сърдечни болести. Подобрява паметта.

По данни на учени боровинката стимулира активността на мозъка в зряла възраст и подобрява зрението.

3/ Броколи

Те са източник на фибри, фолиева киселина, витамини С и А и калций. По-рано учените установиха, че този зеленчук потушава възпаленията на делебото черво и понижава заболеваемостта от рак. В частност е доказано, че броколите защитават лигавицата на червата, помагат за укрепване на имунната система и поддържат баланса на чревната флора.

4/ Авокадо

Авокадото е основна тенденция при храненето през последните години. Съдържа не само въглехидрати, но и голямо количество полезни мазнини. Резултатите от различни научни изследвания свидетелстват, че редовната консумация на авокадо избавя от излишни килограми, предотвратява различни окноболести и понижава нивото на лошия холестерол. Помага също така в борбата с преждевременното стареене.

5/ Спанак

Спанакът се отнася към суперхраните, които трябва да се консумират редовно. Особено след навършване на 40 години. Той е мощен антиоксидант, а също така притежава противовъзпалителни свойства и съдържа истинско богатство от витамини.

Благодарение на консумацията на спанак ще поддържате добро зрението и костите си. Ще предотвратите различни видове рак и възпалителни заболявания, включително артрит.