крокодил, Австралия

Властите в Таунсвил, Австралия, предупредиха жителите да се пазят от крокодили и змии, забелязани в залелите жилищни райони води. Повече от 1100 души са били евакуирани от града на фона на случващото се „веднъж на сто години“ наводнение.

В неделя градските власти изпуснаха водите от язовир, който удвои капацитета си след седмица рекордни валежи. Властите заявиха, че през следващите дни се очаква по-силен дъжд. До 20 000 домакинства са изложени на риск от наводняване.

Работещите при спешни ситуации и армията заявиха, че са получили повече от 1000 призиви за помощ. Използвали са лодки и хеликоптери, за да преместят хората на по-високо ниво.

„Крокодилите могат да се видят, че пресичат пътища, а когато наводненията се оттеглят, крокодилите могат да се появят на необичайни места като язовири в отделни ферми или водоеми – заяви министърът на околната среда на Куинсланд Лиан Енох – Също така змиите са много добри плувци и те също могат да се появят неочаквано.“

крокодил, Австралия

В социалните мрежи се появиха снимки на крокодили, намиращи се на необичайни места. На един такъв фотос се виждаше крокодил, изкачващ се по дървото над водата.

Местната полиция също предупреждава хората за други опасности в наводненията, включително изтичане на отпадъчни води.

В Таунсвил за една седмица паднаха валежи 20 пъти над средното за цяла година.

„Това е безпрецедентно, никога преди не сме виждали подобно нещо – каза премиерът на Куинсланд Анастасия Палашчук – Такива събития всъщност има по едно на 100 години.“

Властите бяха принудени да отворят шлюзовете на язовира на река Рос в неделя вечерта, освобождавайки до 1900 кубични метра вода за секунда.

предишна статия4 февруари – денят, който промени България
следваща статияНякой трябва да внимава в работата днес, за друг денят ще бъде направо опасен