Начало Водещи „Моментът на истината“ за петролната индустрия: Задълбочаване на климатичната криза или помощ...

„Моментът на истината“ за петролната индустрия: Задълбочаване на климатичната криза или помощ за нейното отстраняване

149
петрола
Снимката е илюстративна

Производителите на петрол и газ трябва да се изправят пред важен избор: да продължат да ускоряват климатичната криза или да станат част от решението. Това се казва в доклад на Международната енергийна агенция (МАЕ), публикуван в четвъртък.

Понастоящем индустрията представлява само 1% от глобалните инвестиции в чиста енергия и продължава да произвежда катастрофални количества газове, загряващи планетата. Сред тях и метан, който е приблизително 80 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Ако светът иска да има някакъв шанс да ограничи повишаването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, са необходими драстични действия и на двата фронта, и то бързо, твърди МАЕ.

Предупреждението дойде точно преди КОП28, срещата на върха на ООН за климата. Скорошен анализ на ООН показва, че планетата ще се нагрее с близо 3 градуса по Целзий само до края на този век. Учените прогнозират, че затопляне от такъв мащаб ще тласне света към редица катастрофални и потенциално необратими повратни точки, като например стопяването на полярните ледени шапки.

„Петролната и газовата индустрия са изправени пред момента на истината на COP28 в Дубай. Тъй като светът страда от въздействието на влошаващата се климатична криза, продължаването на този бизнес, както досега, не е нито социално, нито екологично отговорно“, каза в изявление изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Представяйки доклада Бирол допълни, че има две мерки, които индустрията трябва да предприеме, за да изиграе своята роля в ограничаването на глобалното затопляне.

Първият е намаляване на замърсяването на планетата от собствените ѝ операции, като извличане на нефт и газ от земята, обработка на горивата и доставянето им на потребителите. Тези три дейности генерират близо 15% от глобалните емисии на парникови газове, свързани с енергията.

Това замърсяване трябва да бъде намалено с повече от 60% до 2030 г.ако се започне от днес, се казва в доклада на МАЕ.

Чисти инвестиции

Втората мярка, която агенцията препоръчва, е драстично увеличаване на инвестициите във възобновяема енергия от петролни и газови компании, които са „маргинална сила“ в прехода към чиста енергия, се казва в доклада.

Индустрията е инвестирала около 20 милиарда долара в проекти за чиста енергия миналата година, но това са само около 2,5% от общите капиталови разходи. Този дял  трябва да нарасне до 50% до 2030 г., за да помогне за поддържане на глобалното затопляне до по-малко опасното ниво от 1,5 градуса.

Подобно увеличение би означавало радикална промяна в начина, по който петролните и газовите компании харчат парите си. Между 2018 г. и 2022 г. индустрията е генерирала около 17 трилиона долара приходи: 40% са изразходвани за разработване и експлоатация на нефтени и газови активи, 10% са отишли за инвеститори, а само малка част са инвестирани в чиста енергия, се казва в доклада на МАЕ.

Петролните и газовите компании инвестират в технологии за улавяне на въглерод, за да премахнат въглеродното замърсяване от въздуха, което се произвежда от електроцентрали и промишлени съоръжения. След това уловеният въглерод може да се съхранява или използва повторно. Но улавянето на въглерод „не е отговорът“, каза Бирол пред репортери.

„Техниките могат да играят важна роля в определени сектори като производството на цимент, желязо и стомана“, допълни той.

„Да се каже, че технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид ще позволи на нефтената и газовата индустрия да продължи с настоящите тенденции в производството на нефт и газ и в същото време да намали емисиите… според нас е чиста фантазия“, категоричен е той.

Ограничаването на повишаването на температурата до 1,5 градуса ще изисква улавянето на „напълно невъобразимите“ 32 милиарда метрични тона въглерод до 2050 г. Количеството електроенергия, необходимо за захранване на този процес, би надхвърлило сегашното световно годишно търсене на електроенергия.

Кайса Косонен, политически координатор в „Грийпийс“, коментира:

„Саморегулирането на индустрията води до колективна катастрофа, така че моментът на истината ще настъпи на тазгодишната среща на върха за климата.“

*Текстът е публикуван в CNN. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук

предишна статияКорабът „Вера Су“, който вече се казва „Сафина“, отплава от Варна
следваща статияИдват валежи от дъжд и сняг