Начало Водещи Митове, истини и факти за меда

Митове, истини и факти за меда

1121

Има много митове около меда, но има и верни факти, като например твърдението, че медът има лечебни свойства и е ефективен антиоксидант. Медът е известен от стотици години благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства и до 20 век се използва за борба с инфекциите, като се прилага върху порязвания, рани и язви.

Годен за консумация след три хиляди години

Въз основа на археологически находки може да се твърди, че медът е бил използван още от древните египтяни. В гробниците на фараоните са открити глинени съдове с мед, който е на повече от три хиляди години. И най-интересното е, че въпреки изминалото време той не се е развалил и все още е годен за ядене.

Медът никога не се разваля, въпреки че при неправилно съхранение може частично да промени структурата си, да загуби аромата и вкуса си.  За да може медът да запази своите хранителни свойства, цвят, вкус и равномерна текстура, той трябва да се съхранява в херметически затворен съд при стайна температура на място, където няма да бъде изложен на пряка слънчева светлина. Не се препоръчва да съхранявате мед в хладилник.

Причината за това медът да не се разваля се крие в ензима, произведен от пчелите. Той действа върху погълнатия от тях нектар и го превръща в глюконова киселина и водороден прекис, които предотвратяват развитието на бактерии.

Медът е по-питателен от захарта и по-богат на енергия от кофеина

Що се отнася до хранителните вещества, медът съдържа основните: вода, витамини, минерали и ензими. Всичко това дава на човека необходимата енергия. Друг важен аспект е наличието на антиоксиданти, които са особено полезни за мозъчната функция.

Поради високото съдържание на въглехидрати и глюкоза, медът се счита за отличен източник на естествена енергия. Основното гориво за енергия са въглехидратите, които също са важни за поддържане на мускулния гликоген.

Медът осигурява количество енергия, сравнимо с кофеина, но трае по-дълго и няма недостатъците на кафето.

мед

Доказано е, че медът е по-здравословна алтернатива на подсладителите, както изкуствени, така и захар. Факт е, че е по-сладък и трябва да се използва в по-малки количества. В допълнение, захарта в меда, смес от фруктоза и глюкоза, помага на организма да регулира нивата на кръвната захар.

Медът е единственият естествен подсладител. Някои от съдържащите се в него витамини и минерали обаче, могат лесно да бъдат унищожени, след загряване за няколко секунди при температура около 50°. Така че е по-добре да използвате непастьоризиран продукт. Въпреки това, повечето хранителни вериги продават пастьоризиран мед. Той се обработва се при високи температури, за да не кристализира.

Подобрява имунната система и защитава зъбите

Медът е полезен и с лечебните си свойства, а не само със способността си да се противопоставя на инфекциите. Една лъжица мед на ден може да подобри имунната система, тъй като медът насърчава производството на имунни клетки, подобрява тяхната ефективност и дълголетие. Освен това облекчава симптомите на сенна хрема и други алергии.

Медът е ефективно средство за лечение на болки в гърлото. Това е доказано през 2007г. чрез експеримент в Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания. Доказано е, че малко количество пчелен мед преди лягане облекчава нощната кашлица и подобрява съня на децата по-ефективно от лекарствата, базирани на декстрометорфан, антитусивно средство, използвано в много лекарства.

Освен това учените са установили, че медът предпазва зъбите. С нелетално количество водороден прекис, той облекчава зъбобол и се бори с възпалението на венците и инфекциите.

Освен всичко друго, медът е чудесна съставка в козметиката за грижа за кожата, от почистващи препарати до овлажнители. Такава козметика може да се направи у дома. За сияйна кожа трябва да прилагате маска от мед за не повече от десет минути.

Незначителни промени в цвета, вискозитета или текстурата

Има погрешно схващане, че кристализираният мед вече се е развалил. Всъщност това е естествен процес, който предпазва меда от разваляне. Този процес обикновено започва, когато медът се съхранява дълго време. Кристализацията е показател за качеството на меда.

Основната причина за кристализацията е, че медът е 20% вода и когато е наситен, глюкозата се отделя от него и образува кристали. Колкото повече е водата в меда, толкова по-голяма е вероятността за кристализация. Ниските температури на съхранение също са двигател на този процес.

Ако медът е кристализирал, можете да го ядете спокойно, защото нито вкусът, нито хранителната стойност на продукта са се променили. Ако искате медът да тече отново, поставете го на водна баня и разбърквайте от време на време, докато стане течен.

мед

Ако медът е потъмнял или по повърхността му се е образувал по-лек пенест слой, също не трябва да го изхвърляте. Това се получава, защото малките въздушни мехурчета, съдържащи се в меда, се издигат на повърхността.

Това качество на меда, както и неговият цвят, вкус, аромат и дори консистенция, зависят от много фактори. Мястото на произход, източникът на мед, климатът, влажността, почвата, валежите, цветята и храненето на пчелите играят важна роля.

Температурата и продължителността на съхранение правят меда по-тъмен и променят вкуса му.

Пчелите са много продуктивни насекоми

По консистенцията на меда не може да се преценява качеството му. В допълнение към вече споменатите причини, има още една, която влияе върху степента на вискозитет на меда: времето на събиране.

В последния етап на производство пчелите енергично махат с крила, за да ускорят изпарението на водата и да направят меда по-концентриран. След това медът се покрива с восък. Ако този процес не приключи, медът ще бъде много по-течен, но това не винаги е признак за лошо качество.

пчели,мед

Има идея, че за мед трябва да се използват само дървени лъжици, защото металните лъжици го окисляват и развалят. Това е само мит, основан на киселинността на меда. Разбира се, с течение на времето той може да се окисли, но след тези няколко десетки секунди, докато загребвате меда, нищо няма да се случи. Съвсем друг въпрос е да оставите лъжица в буркан с мед за дълго време; това не се препоръчва. Ако няма друг вариант, по-добре е да се използва дървена.

Някои хора смятат, че медът не е необходим за оцеляването на пчелите, но това е мит. Всъщност един кошер се нуждае от около 13 килограма мед, за да оцелее през зимата, тъй като това е основният източник на енергия за пчелите.

За да направите 450 грама мед, трябва да съберете нектар от почти два милиона цветя. Една пчела произвежда около 1/12 от чаена лъжичка през целия си живот, който трае около шест седмици по време на медосбора. Една колония пчели произвежда 2,7-4,5 килограма мед годишно.

предишна статияКирил Петков и Асен Василев правят партия?
следваща статияКонцертът на Соня Йончева и Пласидо Доминго ще бъде предаван на живо по цял свят