Начало Новини Министерството предоставя пълна справка за всички плащания по реализацията на тунела ...

Министерството предоставя пълна справка за всички плащания по реализацията на тунела В МРРБ и АПИ не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел "Железница", съобщиха от ведомството

59
Министерството предоставя пълна справка за всички плащания по реализацията на тунела
                                                В МРРБ и АПИ не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел "Железница", съобщиха от ведомството

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е постъпвал сигнал за нередности при изграждането на тунел „Железница“ на АМ „Струма“, свързани с финансови злоупотреби. По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) такъв не е постъпвал и в агенцията, съобщиха от МРРБ.

Вчера Прокуратурата на ЕС съобщи, че е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на тунел „Железница“ на магистрала „Струма“. Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението.

Тунел „Железница“ е изграден от Консорциум „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в който участват: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 215 362 525,40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на „План Инвест Железница“ ДЗЗД. В обединението участват: „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“, „ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ“ ЕООД, „Аскос 03“ ЕООД, „СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ“. Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

Също вчера от  „Джи Пи Груп“ АД съобщиха, че компанията не е обект на разследване.

От МРРБ посочиха днес, че се противопоставят на „тиражираните неверни факти и внушения за липса на информация за изграждането на АМ „Струма“ Лот 3.1, обособена позиция № 2 – тунел „Железница“ и предоставиха пълна справка за всички плащания по реализацията на обекта, която е за периода 1 март 2019 г. – 22 декември 2023 г., когато начело на министерството в различни периоди са били петима министри от различни правителства. От общата стойност – 258,4 млн. лева с ДДС, най-много средства са платени в периода 1 март 2019 г. – 9 април 2021 г. – 154,8 млн. лева, а най-малко – 5,3 млн. лева, в периода 4 септември 2023 г. – 22 декември 2023 г., сочат данни от справката на МРРБ.

Съоръжението беше пуснато за движение в началото на март 2024 г. след приключването на дейностите по укрепването на активиралите се свлачища в района, напомнят от ведомството.

По обекта е работено през годините въз основа на технически проект при спазване на принципните постановки на изготвения идеен проект. В тази връзка строителната документация за подучастък №2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери не включва работен проект, посочват от МРРБ. Съгласно договора изпълнените строително-монтажни дейности са разплащани на база на сертификат за изпълнени строително-монтажни работи (СМР).

предишна статияЛюбомир Аламанов само за ДЕБАТИ: Няколко политически формации нямат желание България да направи истински реформи
следваща статияКристиано Роналдо с хеттрик и две асистенции при победа на Ал Насър