Мика Зайкова
На снимката: Мика Зайкова
Мика Зайкова е завършила ВИИ “Карл Маркс”, специалност “Народностопанско планиране”. Следдипломна квалификация по организация на управлението. Работи като икономически съветник в КТ “Подкрепа”. Работила е като началник на управление в Министерство на промишлеността. Ползва руски, английски и немски език.

 

Какво се случва със Сребърния фонд в момента. Излезе информация, че към момента ако се ползва  има пари за пенсии  едва за четири месеца?

Не знам дали са четири месеца, но в  Сребърния фонд в момента има 3 милиарда и 285 милиона лева , а горе долу пенсиите 890 милиона лева, по-малко от милиард. Така, че за три месеца има. Но най- лошото на Сребърния фонд  е това, че в момента парите там намаляват. Защо? Първо в Сребърния фонд трябва да влязат  парите от излишъка, от концесиите и от приватизацията. 2016, 2017, 2018 и 2019 година имаме излишъци. Като почнеш 2013 -0,1 %, 2017- 1,2%, 2018-2% и 2019- 2,1% от БВП, което сметната в пари прави между 8,5 и 9 милиарда лева. По закон  25% от излишъка най-малко трябва да влиза в Сребърния фонд. Да, ама не. Нито една стотинка от т.нар излишъци не са влезли в Сребърния фонд. Г-н Бойко  Борисов си ги е изхарчил до стотинка. Второ – още с първото правителство на ГЕРБ  Симеон Дянков измисли как да отклони парите от приватизацията. Събра всички части държавни, които трябваше да се продават в Българската консолидационна компания и това, което те продават става като дивидент на държавата, но не влиза в Сребърния фонд. Мисля, че беше 2018 година, когато се заговори за концесията на летището и трябваше парите от първата концесионна вноска, коятои е голяма между 480 и 550 милиона да влезе в Сребърния фонд. Работата е там, че законодателят реши, че тия пари да не са концесионна вноска, а да бъдат някаква първоначална вноска  и вече 30 години натам между 22 и 32 милиона на година е вноската да влизат в Сребърния фонд т.е от това, което  направи Дянков според изчисленията не мои, а на колегите от БСК са отклонени 500 милиона  и това сега още около 500 милиона става над 1 милиард тука отклонение. Като вземеш и фактът, че нищо не влезе от излишъците, някъде 4,5- 5 милиарда са отклонени.

За какъв период са отклонени?

За 12 години. Защото 2008 година се създаде Сребърният фонд. Значи вероятността във фонда да влизат пари намалява първо , защото населението застарява и защото се качва дефицитът на НОИ. Значи 2008 година, когато се е създал фондът той се създава с 2 милиарда, директно са вкарани във фонда, г-жа Шулева го направи. Оттогава досега са влезли 1  милиарда и половина и като погледнеш това, което влиза- това, което е влезло през юли е 15 милиона и 900 хиляди, тово, което е влязло през август сега е 11 милиона, т.е. и това ,което влиза  и сега намалява и отклоняването…..И както казва госпожа Шулева :”Бог да го прости Сребърния фонд”. Нещата са много неприятни, защоо през 2060 година по прогноза ще има в НОИ дефицит от 9% от БВП или това е равно на една година плащане. 10 милиарда са за една година. Това е едната страна на въпроса т.е от дефицита и от застарвяането. Другата страна е ,което самият законодател отклонява. Ние би трябвало по тогавашните сметки  на правителството да имамем 2020 година 20 милиарда . И хората наистина правят страхотни милиарди, ако вземем за пример канадският фонд. Ама те си внасят всичко, което трябва да си внасят. А и освен това в Канада има подмладяване на населението, а не остаряване. Така, че наистина нещата са много сериозни и  се оказва, че 2060 година ние няма да можем да поемеме пенсиите. 2008 година , когато се създава фондът дефицитът в НОИ е 200 хиляди лева, в 2017 е 40%, а в 2020 е 53%.

Хем тези, които работят плащат нашите пенсии, отделно с данъците, които ние всички плащаме се допълва. 53% са някъде от порядъка на 5-6 млрд. и това е много неприятно. Ситуацията хич не е розова. Аз мисля, че е крайно време законодателят да спази онзи закон, който гласуваха в началото. Защото тогава управлението на фонда изискваше 70% от парите да се влагат в акции на европейски страни и 30% в трети страни. Тоест, да има доходност. Сега парите просто спят. Колкото са, толкова стоят в БНБ и тъй като лихвите са нулеви или отрицателни, нищо не се качва. Няма доходност на тези пари. Крайно време е да започнат да се раздвижват тези пари и да се получи една нормална доходност от 5-6% на година, за да може да се добавя нещо. Сега няма никаква доходност.

Има и още нещо – тогава ги вкараха във фискалния резерв, защото той беше на 0, нямаше кьорав лев там. Дали парите ни трябва да стоят във фискалния резерв? Това е другият въпрос. Защото с идването на кризата, аз не съм сигурна за състоянието на фискалния резерв. Това спешно взимане на 5 млрд., при положение, че фискалният резерв е пълен (10 млрд. и отгоре)… Освен това защо да не почакаме няколко месеца, когато ЕП ще гласува вече този фонд за възстановяване на икономиката и от там ще дойдат едни заеми, които нямат лихви. А тук, колкото и да са малки лихвите…цената на всеки кредит зависи от неговата доходност. И сега, например, г-н Кирил Ананиев даде едно сравнение как ние сме спечелили много, понеже сме успели да договорим най-ниските лихви. Да, но не знам каква е доходността им, знам нашата. Но не знаем на Румъния, Ирландия и т.н.

Така че няма как да кажа, че ние сме успели повече от тях. И не е важно колко пари взимаш, не е важно колко задлъжняваш. Нашият дълг ще бъде около 30% от БВП. Важно е дали ще можеш да го плащаш. Ако си спомняте, Латвия с 10% външен дълг фалира, защото не може да го плаща. Ние поемайки този дълг, имайки предвид, че 8,5% пада БВП поне засега, ама кризата не се е развила, защото имаме наслагване на две кризи – отрицателният икономически цикъл – Европа така или иначе влизаше в рецесия, и коронавирусът.

Какво е състоянието на българската икономика в момента? По-драматично ли е отколкото се очакваше?

Не е по-драматично по данните, които дават за първите 8 месеца Министерството на финансите и БНБ. Не е толкова драматично, но то ще се влошава, за съжаление. А ние сме отворена икономика и трябва да имаме резерви. Буферът е фискалният резерв, но има ли в него пари, няма ли? Не знам.

А има ли излишък в държавата? За него непрекъснато се съобщават положителни новини?

Този излишък от 1,5 млрд. е имагинерен. Имагинерен е, защото не е получен от ръст на икономиката и ръст на приходите, че да имаме излишък над това, което сме планирали. Той е получен от съкращаване на инвестиции в отделни политики. И най-страшното е, че ние така или иначе нямаме инвестиции, не сме привлекателна страна за инвеститора, макар че има някакъв минимален ръст на преките чужди инвеститори, но честно казано той се дължи главно на дългови инструменти. Да, има и в капиталовите инвестиции има ръст от 118 млн. над чертата, но ние сме не привлекателни. При нас не идват кой знае какви инвеститори, а инвеститорите предпочитат да си държат парите и много трудно дават много пари, при положение, че няма върховенство на закона, че няма съдебна реформа и че, ако нещо му се случи, той трябва да ходи не с аргументи в съда, а с куфарче.

Така че този излишък е получен основно от съкращаване на капиталовите разходи. Това е най-тъпото нещо, което нашето правителство може да направи. Така и така нямаме инвестиции, капиталовите разходи и парите, които идват от европейските фондове са единствените ни инвестиции. А ние сме ги съкратили.

Два милиарда и 8 млн. са предвидените в бюджета капиталови разходи. Колкото има – толкова. От тях, за половин година, трябва да са похарчили поне 1 милиард, нали? Да сме ги вложили някъде, да сме направили нови технологии, стоки с добавена стойност, да сме внедрили дигитализация, изкуствен интелект и всички тези атрибути на 21 век. Не, ние сме похарчили 254 хиляди. Това означава 10%. Тоест, ние фактически спестяваме от важни политики (защото това е много важна политика за България, тъй като нямаме други инвестиции) и си ги харчим за глупости.

За какво се харчат основно? Дадоха се много пари за пенсионери, държавна администрация. Това са социални плащания.

Да, аз съм най-големият привърженик да се увеличават заплатите. Но трябва да има някакъв баланс. Първо, ние имаме най-голямата държавна администрация като относителен дял в ЕС. Второ, повишиха с 30% заплатите им – да, имаше структури, в които бяха малки, например в бюрата по труда заплатите са ниски, а там хората са на първа линия. Но миналата седмица взеха решение да увеличат на дипломатическия корпус. Извинявайте, но в дипломатическият корпус от чистачката до посланика всички са гербери. Няма един нито един друг. Това ти го гарантирам 100%. Но както и да е. Нека да им ги увеличат, но когато наистина имахме излишъци, наистина имахме пари. А те тогава не ги увеличаваха.

А защо сега се увеличават?

Защото идват избори, честно да ти кажа. Първо, с 5 млрд. спокойно могат да се купят и президентски и парламентарни избори. Става въпрос за тези 5 млрд., които взехме. Това първо. Второ, повишавайки заплатите на тези определени групи хора, те хората трябва да бъдат благодарни. Дават се пари. Дадоха на пенсионерите, но не може да купиш пенсионер с 50 лева. Това е един лев и 42 стотинки на ден. То няма за един билет до Орландовци без връщане.

Е, питам аз, как ще подкупиш един пенсионер с 50 лева на месец? Сега върви голям спор между двата синдиката и с г-жа Сачева по отношение на пенсиите. 2009г. е било последното преизчисляване на пенсиите на нова база, понеже осигурителният доход расте. Освен това, ние стояхме 10 години с един коефициент за тежест 1,1, после стана 1,69, а сега е 1,2. Да, права е Ася Гонева от КНСБ, че ако този коефициент расте и пенсиите ще растат, но малко. Но хората мизерстват. 11 години не са преизчислявани пенсиите. Горе-долу на 5 години би трябвало да се преизчислят, защото осигурителният доход расте по-бързо. И ако на базата на 2016-2017г., които бяха много добри за България, преизчислят пенсиите, те ще се вдигнат от раз с 30-40%. Зависи коя година ще изберат. Но така или иначе, тя Сачева има в идеите си и такова преизчисляване, но сега се води битка какво да стане.

Не трябва да бъде на парче. Разбирам, че и „патриотите” ще ходят на избори, искат да изпълнят обещанието си, вдигнаха на 250 лева минималната пенсия, сега искат да я направят 300. Но хората с минимална пенсия имат най-малък принос в НОИ. Ако трябва да постъпим правилно, аз лично считам, че не бива да се сливат хората с по-високи доходи и хората с по-ниски доходи, защото горе-долу средната пенсия в България, след индексирането, е 412 лева. Като вдигнем минималната пенсия на 300 лева, събираме една маса. Е, имайте предвид, че около 80% от пенсионерите са под прага на бедност. Ако си спомняте 1 млн. и 200 хиляди пенсионери взеха великденски добавки. А това са хората, под прага на бедност.

Сега Сачева ще го вдигне на 369 лева, което е пълен абсурд. Не бива да се смачкват отделните категории хора, които имат по-голям и по-малък принос. По-добре да преизчислим всички пенсии. Така ще се вдигнат и минималната пенсия, и на всички други. Трябва да отместим и тавана. Не може тези хора всеки път да бъдат лишавани. Ето сега индексирането, което стана 6,7% не го получиха, защото техните пенсии ще бъдат над 1 200 лева. Извинявайте, но те имат най-голям принос там. Може да са 36 000 души, но те са си го отработили – това са подводничари, миньори, хора с тежки професии. Нека и те да си вземат увеличението. Тоест, трябва да вдигнем минимум на 1 350 лева тавана, ако ще слагаме таван, за да могат и тези хора да си получат увеличение на пенсиите.

А що се касае до прага на бедност – това не мога да го приема. Колкото имал възможност бюджетът. Извинявайте, но бедността в България е фрапираща, България е най-бедната страна. Освен пенсионери, под линията остават и хората, които взимат минимална заплата. Защото има намаление на работното време, понеже сме в криза сега, и хората са се съгласили с това. Но намалението на работното време, води и до намаляване на парите. Ние нямаме необлагаем минимум и при 610 лева заплата, хората взимат 500 и нещо чисто. Така че нещата са изключително трагични.

Не може вечно да сме на опашката. А имайте предвид, че ние сме и в чакалнята на еврозоната. А влезем ли в еврозоната там нещата се движат с части от процента. Ние трябва да наваксаме доходите и със заплатите, и с пенсиите, докато сме в чакалнята. Сега имаме 8,1-8,2 пъти разлика между най-бедните 20 и най-богатите 20 (не че в България има кой знае какви богаташи, но това е огромна разлика) .

През 2010г. тази разлика е била 5,1, а е сега е 8,1. Значи, ние се влошаваме, не се подобряваме. Правителството, което и да е то, трябва да направи всички усилия да се вдигнат доходите. 53% от домакинствата не могат да се отопляват. Те първо си плащат сметките и после каквото им остане отива за ядене. А това вече и цените непрекъснато се увеличат. Да не говорим, че лекарствата са на средното ниво на европейските цени, което е убийствено за пенсионера.

Ние плащаме осигуровки, но плащаме и такса, за да ни прегледа докторът, но си плащаме и лекарствата отделно.

предишна статияОблачен и дъждовен ден
следваща статияНастинка, грип или коронавирус? Как да различаваме болестите през грипния сезон?