Мая Манолова
На снимката: Мая Манолова
Мая Манолова е родена на 4 май 1965 г. в гр. Кюстендил. Завършва магистратура по Икономика в Москва, а след това и магистратура в УНСС по право.
Професионалната си кариера започва като адвокат в Адвокатска колегия в Кюстендил. 2003 – 2005 г. е секретар на Адвокатския съвет в града.
В 40-то и 41-то Народно събрание, Манолова беше депутат от листата на БСП. На 30 юли 2015 г. Мая Манолова е избрана за национален омбудсман на България със 129 гласа в 43 Народно събрание.
На последните местни избори беше независим кандидат за кмет на София, като стигна до балотаж с настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова.

Защо банките у нас имат такива изключителни правомощия, които понякога противоречат на европейските практики и на здравия разум?

Защото си имат адвокат. Техен адвокат са българските институции. Депутатите, правителството, министърът на правосъдието. Защото институциите вместо да защитават гражданите, срещу икономически силните и техния произвол, институциите застават на страната на банковото лоби. На страната на монополистите, на бързите кредити, на колекторите, на силните на деня.

И затова гражданите в последните 7-8 години въпреки битката, която водят за промяна в законодателството, тя не може да се случи. Тук оптималният вариант е, когато има баланс на интересите, когато и банките са защитени, че ще си получават дължимите суми, но и гражданите да се защитени от произвол, от това да бъдат съдени за несъществуващи дългове. Даже в случаите, в които са надплатили, когато има неравноправни клаузи в договорите, но обикновено сценарият при всяка следваща смяна на закона е един и същ. Институциите след обсъждане за пред публиката, решават в полза на банките.

 Вие повдигахте въпроса за длъжниците и свръхправомощията на банките и като омбудсман. Защо тогава не успяхте, а сега се надявате на успех?

Това беше една от причините да си подам оставката като омбудсман, а именно, че предложенията, които внесох през февруари миналата година, до септември изобщо не бяха разглеждани от парламента. Нека да кажа, че ние сме в наказателна процедура започната от Европейската комисия заради несъответствие на българското законодателство с европейското по отношение защитата на потребителите.

През януари миналата година имаше становище със задължителни препоръки в рамките на тази процедура от страна на Европейската комисия по отношение на българските власти да предприемат действия за промени в законодателството. Тогава внесох законопроект подготвен заедно с адвокати правозащитници, с експерти, с магистрати, който просто си отлежаваше някъде по чекмеджетата на Народното събрание.

Сега в края на годината законопроектът беше обсъден и беше приет, като има малка крачка напред по отношение на неравноправните клаузи моите предложения бяха приети от депутатите, но по най-важните предложения относно възможността на гражданина да спре принудителното изпълнение, когато съдът все още не се е произнесъл по отношение на съществуването и размера и дълга, тези предложения не бяха приети.

И тук решаваща роля изигра министърът на правосъдието. Привидно се съгласи с нас по време на заседанието на правната комисия, даже подкрепи предложението, поне до произнасяне на съда на първата съдебна инстанция по отношение съществуването и размера на дълга, да не се разпродава имуществото на длъжника, но няколко дни по-късно в пленарна зала, направи салто, извъртя се на 180 градуса и взе обратната позиция, като даже си позволи да цитира директно Асоциацията на банките. Тоест той обслужи директно интереса на банковото лоби, открито без притеснения и депутатите узакониха с гласуване статуквото, което е изцяло в полза на банките.

Просто предадоха интереса на своите избиратели, гражданския интерес заради силните на деня

Вие и Вашият инициативен комитет постигнахте много добри резултати на кметските избори в София. С подобни резултати ще влезете в следващия парламент. Какви каузи ще отстоявате на терена на националната политика?

Засега, заедно с екипа, който се събра по време на кметската кампания, и с който постигнахме този резултат създадохме гражданска платформа „Изправи се България”. Тя има за цел да подкрепи гражданите в защита на техните интереси и в отстояване на техните права. Защото българинът днес е смачкан, притиснат, натикан в ъгъла и наистина е като едно малко дете, което се страхува да заяви своя интерес, страхува се да се обади, защото от всички страни е притискан и блъскан от силните на деня, така че целта на гражданската платформа е да дадем кураж на българите да се изправят, и да си потърсят правата. Ние сме на терен из цялата страна. Платформата е в електронен вид и има възможност да се подават сигнали. Хората ни информират за безобразия, за нарушени права в различни точки от страната. Ние сме и на много места, където създаваме структури на движението. Вече бяхме във Видин, Пазарджик, Димитровград, Хасково, Севлиево, Ловеч. През тази седмица ще бъдем в Шумен и сме готови наистина да защитаваме всяка група от граждани, които са притискани, и чиито права са нарушени, а също така и всеки отделен човек, който има проблеми с администрацията и с властите.

Имаме безплатна приемна всяка седмица в сряда в нашия офис. Също така в случаите, в които имаме конкретни сигнали по места и сме в съответното населено място, организираме приемна, където подкрепяме хората за решаване на техните проблеми.

Дали ще участваме в следващите избори, рано е да се каже. Не създаваме партия, създали сме гражданско движение и ще преценим съобразно възможностите да се справим от граждански позиции да защитим хората. Започнахме и първата си национална кампания „Малките пред големите”. Тоест защитаваме малките срещу произвола на администрацията, потребителите срещу монополите, пациентите срещу лошото здравеопазване. И ако, продължаваме да се справяме с граждански средства, ще продължим да го правим. Ако не, е възможно да предприемем и други действия.

Непрекъснато Ви обвиняват, че сте „червена”. Означава ли това, че и Вие, подобно на БСП, ще имате скептична европейска реторика и ще гледате по-скоро на изток, отколкото на запад?

Чух за себе си какво ли не, особено в кметската кампания. Неща, които даже на подозирах, че могат да бъдат измислени. Изкараха ме каква ли не. Лява, дясна, жълтопаветничка, а същност резултатите от изборите показаха, че зад мен застанаха гражданите. Този резултат нямаше да бъде постигнат, ако бяха застанала зад някакви партийно-политически позиции. Основополагащото са демократичните ценности. Свободата на словото, свободата да избираш в честните избори, свободната пазарна икономика, честната бизнес среда, която да изключва нагласените обществени поръчки.

Естествено съдебна реформа, правата на гражданите, основните свободи и ценностите, които са залегнали в българската конституция. Стъпихме върху тези ценности и така получихме подкрепа от хора, които са партийни и непартийни, от ляво и отдясно, но които отстояват демократичните ценности.

Това е и знакът, който столична и дадоха на властите по време на тези избори, леви и десни си подадоха ръка срещу едноличната власт, срещу статуквото. Същност върху това сме стъпили и с гражданската платформа и по тази начин организираме нашите структури по места. Хора, които независимо дали имат партийни пристрастия, влизайки като симпатизанти, като членове, като съмишленици, като партньори на платформата, да отстояват общодемократичните ценности. Така към на се присъединиха и много неправителствени организации. Инициативни комитети в столицата естествено, които са срещу презастрояванията, за чист въздух, които се борят за това Витоша да се върне на гражданите. Различни правозащитни организации, природозащитни, зелени организации, един синдикат. Също така регионални неправителствени организации, с които си партнираме по места.

Идеята е всички български граждани, които отстояват общодемократичните ценности да се изправят, за да си поискаме обратно държавата.

предишна статияЕдни ще се борят с тежък график днес, други са склонни да проявят скъперничество
следваща статияНовият живот на Хари и Меган – удар по бюджета на „Скотланд Ярд“