деца
деца

Лошият хранителен режим на децата в училищна възраст може да допринесе за средна разлика в ръста от 20 см между най-високата и най-ниската нация, показва анализ.

В него се съобщава, че през 2019 г. най-високите 19-годишни момчета са живели в Холандия (183,8 см), а най-ниските – в Тимор Леще (160,1 см), информира Би Би Си.

Изследването се появява в The Lancet.

Изследователите казват, че проследяването на промените във височината и теглото на децата по целия свят с течение на времето е важно, тъй като те могат да отразяват качеството на наличното хранене и колко здравословна е средата за младите хора.

Екипът анализира данни от над 65 милиона деца и юноши на възраст от 5 до 19 години от повече от 2000 проучвания между 1985 и 2019 година. Те установяват, че през 2019 г. средно децата и тийнейджърите в северозападна и централна Европа (напр. тези в Холандия и Черна гора) са най-високите в света. В същото време 19-годишните, които са със средна височина, живеят в Южна и Югоизточна Азия, Латинска Америка и Източна Африка.

Най-големите подобрения в средната височина за деца през последните 35 години се наблюдават в Китай и Южна Корея.

Но в много страни от Африка на юг от Сахара средните височини остават непроменени или намалени от 1985 г. насам.

Здравословно наддаване на тегло

Изследователите установяват, че по-големите тийнейджъри с най-голям Индекс на телесна маса (ИТМ) живеят на тихоокеанските острови, в Близкия изток, САЩ и Нова Зеландия.

19-годишните с най-нисък ИТМ са в страни от Южна Азия като Индия и Бангладеш.

Изследователите изчисляват, че разликата между страните с най-нисък и най-висок ИТМ в проучването е еквивалентна на около 25 kg.

В някои страни децата достигат здравословен ИТМ на петгодишна възраст, но е вероятно да напълнеят до 19-годишна възраст.

Въпреки че изследователите признават, че генетиката играе важна роля в ръста и теглото на отделните деца, те казват, че когато става въпрос за здравето на цели популации, храненето и околната среда са от ключово значение. Те също така твърдят, че глобалните политики в областта на храненето се фокусират преобладаващо върху деца под пет години, но тяхното проучване показва, че трябва да се обърне повече внимание на моделите на растеж на по-големите деца.

Безплатно хранене в училище

Д-р Андреа Родригес Мартинес от Империал Колидж в Лондон, един от водещите изследователи, каза, че здравословното тегло и височина в детството и юношеството имат ползи през целия живот за благосъстоянието на хората.

Тя заяви: „Нашите открития трябва да мотивират политики, които увеличават наличността и намаляват разходите за храни, тъй като това ще помогне на децата да растат по-високи, без да наддават наднормено тегло. Тези инициативи включват ваучери за храна за семейства с ниски доходи и безплатно здравословно хранене в училище.“

Проф. Алън Дангур от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина каза, че това е уникален и мощен анализ.

Той добави: „За първи път този глобален анализ се фокусира върху растежа на децата и юношите в училищна възраст и установява, че правителствата по света не правят достатъчно, за да гарантират, че децата ще влязат в зряла възраст с добро здраве.“

предишна статияЛокдаун, извънредно положение и полицейски час: Как европейските държави ще се справят с COVID-19?
следваща статияСлънчево време с температури до 17 градуса